Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο ενός κοινού τύπου καρκίνου με μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου επιδορπίου δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη για την υγεία σας.
Γιαούρτι: Θερμίδες και οφέλη – Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά
Το επιδόρπιο που απομακρύνει τον καρκίνο αν το καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nutrition, ένα ποσοστό 30-40% των περιστατικών καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί μέσα από υγιεινές διατροφικές επιλογές και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και ανθυγιεινών λιπαρών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών, στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Διαβήτης: 5 νόστιμα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο και αναστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
Μέσα σε αυτές τις τροφές συμπεριλαμβάνεται και ένα επιδόρπιο που στην Ελλάδα αγαπάμε να τρώμε.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά αυτό το γλύκισμα είχαν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με εκείνους που το έτρωγαν σπάνια.
Η έρευνα, η οποία διήρκεσε δεκαετίες, αποκάλυψε πρόσφατα αυτή τη σύνδεση, που ίσως σας κάνει να το προσθέσετε στη λίστα αγορών σας. Το επιδόρπιο αυτό είναι το γιαούρτι.
Πώς το γιαούρτι απομακρύνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Mass General Brigham έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν συγκεκριμένη ποσότητα γιαουρτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 151.000 άτομα για δεκαετίες, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν από το 1976, απαντώντας σε επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την ποσότητα απλού και αρωματισμένου γιαουρτιού που κατανάλωναν. Διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα ατόμων που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Tomotaka Ugai, MD, PhD, εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε:
«Εδώ και καιρό πιστεύουμε ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης είναι ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα νέα μας ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ειδικό για τους όγκους που είναι θετικοί στο μπιφιδοβακτήριο».
Το μπιφιδοβακτήριο είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο γιαούρτι και επηρεάζει θετικά την υγεία μας.
Το κρεμώδες τρόφιμο που ενισχύει την υγεία του εντέρου, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και οι παράγοντες κινδύνου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πιο κοινός απ’ όσο ίσως νομίζουν πολλοί. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν περίπου 1,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να επηρεάσει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε μεγαλύτερους ανθρώπους.
Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, η κατανάλωση γιαουρτιού μόνη της δεν αρκεί για να μειώσει πλήρως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- Η ηλικία
- Το οικογενειακό ιστορικό
- Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαχείριση της διατροφής και του τρόπου ζωής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι 6 καλύτερες τροφές για δυνατά και υγιή νύχια, σύμφωνα με διαιτολόγους
Για καλή υγεία, συνιστώνται:
- Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
- Ισορροπημένη διατροφή
- Τακτική άσκηση
- Περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων
- Επαρκής ενυδάτωση
- Διακοπή του καπνίσματος
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ