Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και σούπερ μπαχαρικά. Οι ειδικοί το συνιστούν ανεπιφύλακτα και σας συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε αυτό το μπαχαρικό ακόμη και στο πρωινό σας γιατί σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις.
Το μπαχαρικό αυτό αποτελεί ένα μυστικό όπλο, λένε οι ειδικοί, γιατί βοηθά σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ιατρούς, η φλεγμονή αποτελεί βασικό παράγοντα για πολλές παθήσεις, οπότε αν θέλετε να μειώσετε τη φλεγμονή και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από χρόνιες ασθένειες, αξίζει να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή –ακόμη και στο πρωινό σας- αυτό το νόστιμο και ξεχωριστό μπαχαρικό.
Μπορείτε απλά να το πασπαλίστε στα δημητριακά ή στη βρώμη που τρώτε κάθε πρωί και αυτό θα κάνει τα θαύματά του.
Το Νο1 μπαχαρικό: η κανέλα
Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές. Μπορείτε να το δείτε σε αλμυρά φαγητά, σε γλυκά αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής, ενώ οι ευεργετικές της ιδιότητες εκτείνονται από τον εγκέφαλο μέχρι την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα 5 οφέλη της κανέλας για την υγεία:
- Βελτιώνει τον διαβήτη
- Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Προστατεύει από καρκίνο
- Βελτιώνει τη στοματική υγιεινή
1.Βελτιώνει τον διαβήτη
Η κανέλα μπορεί να μιμείται τις επιδράσεις της ινσουλίνης. Μελέτες έδειξαν ότι η κανέλα βελτίωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας και τα μεταγευματικά (μετά το φαγητό) επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
«Το κύριο όφελος της κανέλας για την υγεία είναι η δυνατότητά της να συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση του διαβήτη και της μεταβολικής υγείας» εξηγεί στο Forbes η γνωστή διαιτολόγος Samantha Turner.
2. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Οι έρευνες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της κανέλας και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.
Μια ανασκόπηση 13 μελετών έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση του μπαχαρικού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης, δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν παχυσαρκία.
3. Μειώνει τη φλεγμονή
Η κανέλα μπορεί να δράσει ως αντιφλεγμονώδες, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και να προστατεύσει από παθήσεις του εντέρου.
Η κανέλα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις που προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που παράγονται από το σώμα ή προέρχονται από εξωτερικές πηγές, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, και μπορούν να οδηγήσουν σε γήρανση και ασθένειες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα συμπλήρωμα κανέλας που κυμαίνεται από 1,5 έως 4 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
4. Προστατεύει από καρκίνο
Εκτός από αντιφλεγμονώδη δράση, η κανέλα μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry. Η μελέτη αναφέρει ότι η κανέλα ενισχύει την απόπτωση ή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στην εξέλιξη του καρκίνου.
5. Βελτιώνει τη στοματική υγιεινή
Το έλαιο κανέλας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας, καθώς μπορεί να προστατεύει από ορισμένα βακτήρια που οδηγούν σε κακή αναπνοή, κοιλότητες και στοματικές λοιμώξεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση αναστέλλοντας τα βακτήρια που εμπλέκονται στην τερηδόνα.