Site icon Όλο Υγεία

Κανέλα: Το Νο1 μπαχαρικό που ρίχνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο σύμφωνα με διαιτολόγο

μπαχαρικό

Είναι το νούμερο ένα μπαχαρικό για την μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Ίσως επειδή η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται συχνά με υψηλά επίπεδα γλυκόζης και αυτό το μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η χρήση του ως υποκατάστατο ή υποκατάστατο του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού μπορεί να γίνει μέρος μιας υγιεινής διατροφής ωφέλιμης για την καρδιά.

Η Jordan Hill, RDN, CSSC, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching, συνιστά στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη «να καταναλώνουν μπαχαρικά όπως κανέλα, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμά, αν δεν το έχουν ήδη κάνει». Η Renee Korczak, Ph.D., RDN, CSSD, LD, εν ενεργεία διαιτολόγος διατροφολόγος, συμφωνεί και σημειώνει ότι αυτά τα μπαχαρικά «Συχνά περιγράφονται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως βελτιωτικά της γεύσης των τροφίμων και των ποτών, παρέχοντας παράλληλα ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα μπαχαρικά εξίσου σημαντικά οφέλη».

Η κανέλα (Cinnamomum zeylanicum) προέρχεται από το φλοιό διαφόρων ειδών δέντρων κανέλας. Έχει μελετηθεί για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα, από τη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα έως τη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 στην επιθεώρηση clinical nutrition.

Η κανέλα περιέχει τις ενώσεις κινναμαλδεΰδη και κινναμωμικό οξύ, που υπάρχουν στο έλαιο της. Ο φλοιός της κανέλας έχει άλλες βιοδραστικές ενώσεις, κατεχίνες και προκυανιδίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, σύμφωνα με άρθρο του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods.

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κανέλα και τη χοληστερόλη έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων κανέλας σε άτομα με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Οι δόσεις κυμαίνονται από περίπου 1500 mg έως 6 γραμμάρια ημερησίως, με τυπικές συστάσεις περίπου 1500 mg έως 4 γραμμάρια ημερησίως (¾-2 κουταλάκια του γλυκού) και μεγαλύτερες δόσεις >1500 mg ημερησίως που σχετίζονται με πιο ευνοϊκές επιδράσεις στην HDL (καλή χοληστερόλη).

Σε μια μικρή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ελέγχου του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease, οι ερευνητές ερεύνησαν την επίδραση της από του στόματος λήψης συμπληρωμάτων κανέλας (3 γραμμάρια ημερησίως) έναντι 2,5 γραμμαρίων αλεύρου σίτου (εικονικό φάρμακο) για 16 εβδομάδες σε Ινδιάνους της Ασίας με μεταβολικό σύνδρομο. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα συμπληρωμάτων είχε σημαντικά υψηλότερη μείωση στο βάρος, το κοιλιακό λίπος, τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Αν και αυτό το εύρημα είναι πολύ ενθαρρυντικό, η μελέτη έχει ορισμένα ελαττώματα. Δεν είναι γενικεύσιμο σε όλο τον πληθυσμό και η μελέτη ήταν μικρής διάρκειας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν για να κάνουν υγιεινή διατροφή και άσκηση. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της δόσης και της διάρκειας της θεραπείας για να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Σε μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, οι ερευνητές εξέτασαν 15 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ελέγχου στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν σκόνη κανέλας ή εκχύλισμα κανέλας σε δόσεις που κυμαίνονταν από 1 έως 6 γραμμάρια ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθούσαν, τις σωματικές δραστηριότητες που έκαναν και τα φάρμακα που τυχόν λάμβαναν. Μεταξύ των 15 μελετών, συμπεριλήφθηκαν 1.020 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, που παρακολουθήθηκαν  από 40 ημέρες έως και 4 μήνες. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η ομάδα που έλαβε κανέλα παρουσίασε μειωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version