Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και β-καροτένιο. Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας.
Είναι γεμάτο με ευεργετικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Και σύμφωνα με έρευνες, κάνει καλό στα μάτια σας, σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διάφορους καρκίνους και βοηθά στην απώλεια βάρους.
Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, αλλά σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το λάχανο kale (λαχανίδα)
Το λάχανο kale είναι εξαιρετικά θρεπτικό και συγγενεύει στενά με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λάχανου kale. Τα φύλλα του μπορεί να είναι πράσινα ή μοβ και έχουν είτε λείο είτε σγουρό σχήμα.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος λάχανου ονομάζεται σγουρό λάχανο ή Scots kale, το οποίο έχει πράσινα και σγουρά φύλλα με σκληρό, ινώδη μίσχο.
Ένα μόνο φλιτζάνι ή 21 γραμμάρια ωμού λάχανου kale περιέχει μόλις 7 θερμίδες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο και ασβέστιο.
Κάθε μερίδα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.
Η προσθήκη περισσότερου λάχανου kale στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των βασικών βιταμινών και μετάλλων, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Σχετικό άρθρο:
Ο πράσινος χυμός που μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά στην απώλεια βάρους – Προλαμβάνει τον καρκίνο και προστατεύει την καρδιά
Τα οφέλη του λάχανου kale για την υγεία:
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
- Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
- Μειώνει τη χοληστερόλη
- Περιέχει βιταμίνη Κ
- Προστατεύει από καρκίνο
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο
- Κάνει καλό στα μάτια
- Βοηθά στο αδυνάτισμα
1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Όπως και άλλα φυλλώδη χόρτα, το λάχανο kale είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το β-καροτένιο και η βιταμίνη C, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των οξειδωτικών βλαβών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες γήρανσης και πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Αλλά πολλές ουσίες που τυχαίνει να είναι αντιοξειδωτικά έχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες.
Αυτό περιλαμβάνει τα φλαβονοειδή, κερκετίνη και καμφερόλη, τα οποία βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στο λάχανο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη φλεγμονή, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.
2. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εξυπηρετεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στα κύτταρα του σώματος.
Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πιο άφθονης δομικής πρωτεΐνης στο σώμα.
Το λάχανο kale έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα περισσότερα άλλα χόρτα, περιέχοντας περίπου τριπλάσια ποσότητα από το σπανάκι.
3. Μειώνει τη χοληστερόλη
Η χοληστερόλη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή χολικών οξέων, οι οποίες είναι ουσίες που βοηθούν το σώμα να χωνέψει τα λίπη.
Το συκώτι μετατρέπει τη χοληστερόλη σε χολικά οξέα, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στο πεπτικό σύστημα κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά.
Όταν όλο το λίπος έχει απορροφηθεί και τα χολικά οξέα έχουν επιτελέσει το σκοπό τους, επαναρροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται ξανά.
Ορισμένες ουσίες στο λάχανο kale μπορούν να δεσμεύσουν τα χολικά οξέα στο πεπτικό σύστημα και να αποτρέψουν την επαναπορρόφησή τους. Αυτό μειώνει τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα.
Σχετικό άρθρο:
5 τρόποι να ρίξετε τη χοληστερόλη σας φυσικά χωρίς φάρμακα
4. Περιέχει βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Είναι απολύτως κρίσιμη για την πήξη του αίματος και το κάνει αυτό “ενεργοποιώντας” ορισμένες πρωτεΐνες και δίνοντάς τους την ικανότητα να δεσμεύουν ασβέστιο.
Το λάχανο kale αποτελεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, με ένα μόνο ωμό φλιτζάνι να περιέχει σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Η μορφή της βιταμίνης Κ στο λάχανο είναι η Κ1, η οποία είναι διαφορετική από τη βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στα τρόφιμα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και σε ορισμένα ζωικά προϊόντα και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης.
Σχετικό άρθρο:
Βιταμίνη Κ: 7 σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια – Πώς να την αναπληρώσετε
5. Προστατεύει από καρκίνο
Ο καρκίνος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων.
Το λάχανο είναι στην πραγματικότητα φορτωμένο με ενώσεις που πιστεύεται ότι έχουν προστατευτικές επιδράσεις κατά του καρκίνου.
Μία από αυτές είναι η σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην παρεμπόδιση του σχηματισμού του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο.
Περιέχει επίσης μια ινδόλη-3-καρβινόλη, μια άλλη ουσία που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του λάχανου kale) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Διαβάστε τα τελευταία νέα για τον Καρκίνο
6. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο
Το λάχανο kale είναι πλούσιο σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.
Η προσθήκη του λάχανου στη διατροφή σας, μαζί με μια ποικιλία άλλων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε αυτή τη βασική βιταμίνη.
7. Κάνει καλό στα μάτια
Αν και η όρασή σας τείνει να επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνετε, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς όρασης με την πάροδο του χρόνου.
Δύο από τις κυριότερες είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο λάχανο και σε ορισμένα άλλα τρόφιμα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη έχουν μικρότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, δύο κοινές διαταραχές των ματιών.
Σχετικό άρθρο:
5 τρόφιμα που προστατεύουν τα μάτια – Προλαμβάνουν καταρράκτη και ωχρά κηλίδα
8. Βοηθά στο αδυνάτισμα
Το λάχανο έχει αρκετές ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους.
Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, αλλά σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι. Λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, το λάχανο έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.
Η κατανάλωση πολλών τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Το λάχανο περιέχει επίσης φυτικές ίνες που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους.