Site icon Όλο Υγεία

Το No.1 μπαχαρικό για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγους – Ενισχύει και το ανοσοποιητικό

μπαχαρικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών, καθώς και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της διάθεσης. Ποιο είναι το μπαχαρικό που βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μπορείτε να το προσθέτετε καθημερινά στα πιάτα σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την υγεία του εντέρου. Όροι, όπως τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια και το μικροβίωμα, έχουν γίνει μέρος του κοινού μας λεξιλογίου, καθώς ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η υγεία του εντέρου συνδέεται με σχεδόν κάθε άλλη πτυχή της υγείας μας.

Η διατήρηση της υγείας του εντέρου σας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχη πρωτεΐνη. Αλλά μην παραβλέπετε τα μπαχαρικά που έχετε στο ντουλάπι σας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι μόνο προσθέτουν γεύση, αλλά είναι επίσης γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους σας για την υγεία του εντέρου.

Τα οφέλη ενός υγιούς εντέρου

Ο πρωταρχικός σκοπός του πεπτικού σας συστήματος (ή του «εντέρου») είναι να επεξεργάζεται τα τρόφιμα, αλλά, όπως μαθαίνουμε μέσω πρόσφατων ερευνών, η επιρροή του εντέρου είναι εκτεταμένη.

Στην πραγματικότητα, το έντερό σας παίζει ενεργό ρόλο σε όλα, από την ανοσία και τη διάθεση μέχρι το βάρος σας και την ποιότητα του ύπνου σας. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι επίσης σημαντικό για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου ενός δυνητικά μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Η διατήρηση του εντέρου σας σε άριστη κατάσταση έχει να κάνει με την ισορροπία. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο, τα οποία είναι συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.

Μέσα σε αυτό το μικροβίωμα, υπάρχουν καλά και κακά βακτήρια. Η προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή και στις συνήθειες του τρόπου ζωής βοηθά τον αριθμό των καλών βακτηρίων να υπερτερεί των κακών και διατηρεί την ποικιλομορφία αυτών των βακτηρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου.

Κουρκουμάς: Το No.1 μπαχαρικό για την υγεία του εντέρου

Δύο γνωστοί γαστρεντερολόγοι αναφέρουν ότι το κορυφαίο μπαχαρικό για την υγεία του εντέρου είναι ο κουρκουμάς.

«Ο κουρκουμάς είναι συγγενής του τζίντζερ που έχει ζεστή, ελαφρώς πικρή γεύση και έντονο πορτοκαλί χρώμα που αναδεικνύεται στα ινδικά και νοτιοανατολικά ασιατικά φαγητά. Αλλά πέρα από τις μαγειρικές του χρήσεις, ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία λόγω του ενεργού συστατικού κουρκουμίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες» λέει στο Eatingwell ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz.

Μια παγίδα με τον κουρκουμά είναι ότι η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό. Υπάρχει μια λύση γι’ αυτό, και είναι η προσθήκη μαύρου πιπεριού όταν τρώτε κουρκουμά.

Συμπληρώματα κουρκουμά: Πώς επιδρούν σε φλεγμονές, σάκχαρο και χοληστερίνη – Ποιοι δεν πρέπει να τα παίρνουν

Σύμφωνα με τον Bulsiewicz, μια ένωση στο μαύρο πιπέρι που ονομάζεται πιπερίνη δεν αυξάνει απλώς την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 50% ή 100%, τα οποία και τα δύο θα ήταν καταπληκτικά. Αυξάνει την απορρόφηση κατά 2.000%.

Ο κουρκουμάς υποστηρίζει ένα υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η σχέση μεταξύ της κουρκουμίνης του κουρκουμά και του μικροβιώματός σας είναι αμφίδρομη.

Πρώτον, η κουρκουμίνη συμβάλλει στη διατήρηση μιας θετικής ισορροπίας ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Δεύτερον, όλα αυτά τα «καλά» βακτήρια του εντέρου διασπούν την κουρκουμίνη για να δημιουργήσουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν το έντερο και τη συνολική υγεία σας.

Ο κουρκουμάς μειώνει τη φλεγμονή

Ο αλεσμένος κουρκουμάς έχει μια χρυσή απόχρωση, ενώ ο φρέσκος κουρκουμάς έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Τα τρόφιμα με πλούσια, βαθιά χρώματα, όπως αυτό, περιέχουν υψηλές ποσότητες πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά προσφέρουν πιθανά οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Ο κουρκουμάς έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε έρευνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου» λέει από την πλευρά του ο γαστρεντερολόγος Ritu Nahar.

Οι περισσότερες τρέχουσες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν επικεντρωθεί στα συμπληρώματα έναντι των τροφίμων.

Ο περιορισμός είναι ότι η ποσότητα κουρκουμίνης σε ένα εκχύλισμα θα υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που βρίσκεται στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση εννέα μελετών διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν συμπλήρωμα με κουρκουμίνη ή εκχύλισμα κουρκουμά, τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ιδιαίτερα ο κοιλιακός πόνος) και η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκαν.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version