Site icon Όλο Υγεία

Μαύρη σοκολάτα: Πώς να επιλέξτε την καλύτερη για να ρίξετε τη χοληστερίνη και το σάκχαρο

Μαύρη σοκολάτα: Πώς να επιλέξτε την καλύτερη για να ρίξετε τη χοληστερίνη και το σάκχαρο

Φωτογραφία: 123rf

Για χρόνια δαιμονοποιούσαμε τη σοκολάτα, θεωρώντας ότι κάθε γλυκό ήταν εγγενώς ανθυγιεινό. Αυτό που δεν ξέραμε τότε ήταν ότι, εάν καταναλώνουμε τη σωστή σοκολάτα, δεν θα ήταν τόσο επιβλαβής όσο νομίζαμε και μάλιστα θα παίρναμε περισσότερα οφέλη από ό,τι πιστεύαμε.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει βιοενεργά συστατικά (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες, θεοβρωμίνη) καθώς και βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4 τρόφιμα που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο – Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά

Προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και νευρολογικές διαταραχές, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Λόγω των αντιδιαβητικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών της ιδιοτήτων, θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο, συμβάλλοντας και στη διαχείριση βάρους.

Ωστόσο, κατά την επεξεργασία της χάνεται μέρος των θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό η ενίσχυση με φρούτα, μπαχαρικά, προβιοτικά και άλλα συστατικά στοχεύει στη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, της γεύσης και της αποδοχής από τους καταναλωτές.

«Περίπου 380 γνωστές χημικές ουσίες έχουν περιγραφεί στο κακάο, και ανάμεσά τους βρίσκονται οι φαινολικές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί εντατικά για τις αντιοξειδωτικές τους δυνατότητες» αναφέρει η διατροφολόγος Λάουρα Παράντα στη Vogue.

«Επιπλέον, σε ορισμένες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το καθαρό κακάο περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα συνολικών φαινολών και έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από το μαύρο και το πράσινο τσάι».

Το νόστιμο ρόφημα του χειμώνα που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

5 βασικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, της υπερτροφής που είναι καλό να καταναλώνουμε:

Ποια είναι η καλύτερη μαύρη σοκολάτα που μπορούμε να επιλέξουμε;

Η Παράντα προτείνει να αναζητούμε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο ίση ή μεγαλύτερη από 75%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες τυπικές μπάρες σοκολάτας περιέχουν λιγότερο από 40%, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα.

«Ορισμένες σοκολάτες, ακόμη κι αν περιέχουν υψηλό ποσοστό κακάο, περιλαμβάνουν επίσης άλλα είδη συστατικών που δεν επιθυμούμε, όπως γλυκαντικά, αρωματικές ύλες ή υψηλά επίπεδα ζάχαρης».

Τα 7 έξυπνα σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ρίχνουν το σάκχαρο και ωφελούν το έντερο

Πώς να την εντάξουμε στη διατροφή μας (με υγιεινό τρόπο)

Χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια σε σπιτικές τηγανίτες ή καταναλώστε τη με ξηρούς καρπούς ως υγιεινό σνακ. Φυσικά, είναι σημαντικό να την καταναλώνετε με μέτρο, όχι περισσότερο από 28 γραμμάτια μαύρης σοκολάτας (με περιεκτικότητα άνω του 75% σε κακάο) την ημέρα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version