Το μπαχαρικό που προστατεύει το συκώτι, σκοτώνει τα μικρόβια και ρυθμίζει το σάκχαρο

μπαχαρικό

Είναι ένα μπαχαρικό που προσθέτει γεύση και άρωμα, ενώ παρέχει επίσης οφέλη για την υγεία.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να σκοτώσουν επικίνδυνα βακτήρια και πολλά άλλα. Δείτε ποιο είναι και που μπορεί να σας ωφελήσει.

Τι είναι το γαρύφαλλο

Τα γαρύφαλλα είναι τα μπουμπούκια των ανθέων του δέντρου γαρύφαλλου, ενός αειθαλούς φυτού γνωστό και ως Syzygium aromaticum. Θα τα βρείτε ολόκληρα ή σε σκόνη. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε ψητά κατσαρόλας, να προσθέσει γεύση σε ζεστά ροφήματα και να δώσει πικάντικη νότα στα μπισκότα και τα κέικ.

Τα σημαντικότερα πιθανά οφέλη

  1. Παρέχει προστασία από τον καρκίνο
  2. Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια
  3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος
  4. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

 

1. Παρέχει προστασία από τον καρκίνο

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα γαρύφαλλα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.  Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου αναχαίτισε την ανάπτυξη όγκων και προώθησε τον κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα παρατήρησε παρόμοια αποτελέσματα, δείχνοντας ότι συμπυκνωμένες ποσότητες ελαίου γαρύφαλλου προκάλεσαν κυτταρικό θάνατο στο 80% των καρκινικών κυττάρων του οισοφάγου.

Η ευγενόλη που βρίσκεται στα γαρίφαλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η ευγενόλη προάγει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι αυτές οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες χρησιμοποίησαν πολύ πυκνές ποσότητες εκχυλίσματος, ελαίου γαρύφαλλου και ευγενόλης.

Η ευγενόλη είναι τοξική σε υψηλές ποσότητες και η κατάχρηση στο έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, ειδικά στα παιδιά. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο μικρότερες ποσότητες μπορεί να έχουν επίδραση τους ανθρώπους.

2. Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια

Το γαρίφαλο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου σκότωσε τρεις κοινούς τύπους βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, το οποίο είναι ένα στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Επιπλέον, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του γαρίφαλου θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην προαγωγή της στοματικής υγείας. Σε συνδυασμό με το τακτικό βούρτσισμα και τη σωστή στοματική υγιεινή, η αντιβακτηριδιακή δράση του γαρίφαλου μπορεί να ωφελήσει τη στοματική σας υγεία.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Μελέτες δείχνουν ότι οι ευεργετικές ενώσεις στα γαρίφαλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Η ένωση ευγενόλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το ήπαρ. Στο πλαίσιο μελέτης σε ζώα φάνηκε ότι η ευγενόλη που υπάρχει στα γαρίφαλα βοήθησε στην αναστροφή των συμπτωμάτων της κίρρωσης του ήπατος ή της δημιουργίας βλάβης στο ήπαρ.

Δυστυχώς, όμως, η έρευνα σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του γαρίφαλου και της ευγενόλης στον άνθρωπο είναι περιορισμένη. Τα γαρίφαλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ηπατικής νόσου λόγω της ικανότητάς τους να βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

4. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα γαρίφαλα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Στο πλαίσιο μελέτης σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου βοήθησε στη μέτρια αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε ποντίκια με διαβήτη.

Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, το γαρίφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο

Όλο Υγεία

Scroll to Top