Site icon Όλο Υγεία

Το καρύκευμα που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη – Το χρησιμοποιούμε καθημερινά

καρύκευμα - αλάτι

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, αλλά νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Δείτε ποιο είναι και πώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το μπαχαρικό της ιατρικής Σίντα που μειώνει τη φλεγμονή, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο

Το καρύκευμα που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cureus, μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την ψυχική υγεία και υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της πρόληψης και της αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Τώρα μαζί με τις τροφές που «δαιμονοποιούνται» προστίθεται και ένα καρύκευμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη διατροφή μας.

Το φαγητό που καταναλώνετε δεν διαμορφώνει μόνο τη σωματική σας υγεία, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και την ψυχική ευεξία σας. Τώρα, ερευνητές προτείνουν ότι ένα συγκεκριμένο καρύκευμα που χρησιμοποιείτε για να ενισχύσετε τη γεύση μπορεί να έχει μια απροσδόκητη επίδραση στην ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Immunology είναι εντυπωσιακά, καθώς το καρύκευμα που εξετάζεται είναι το αλάτι, ένας συνηθισμένος ενισχυτής γεύσης που βρίσκεται σε όλους τους τύπους κουζίνας.

Το πικάντικο μπαχαρικό που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, το σάκχαρο και τους πόνους περιόδου

Πώς το αλάτι συνδέεται με την κατάθλιψη;

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αλατιού και κατάθλιψης, αλλά ο ακριβής μηχανισμός παρέμενε ασαφής. Στη νεότερη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για περαιτέρω διερεύνηση και διαπίστωσαν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται IL-17A, η οποία είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα ποντίκια τράφηκαν είτε με κανονική διατροφή είτε με διατροφή πλούσια σε αλάτι για πέντε εβδομάδες. Όσα ακολούθησαν διατροφή με πολύ αλάτι έδειξαν περισσότερη αδράνεια και λιγότερο ενδιαφέρον για εξερεύνηση, ενδείξεις που παραπέμπουν σε συμπτώματα παρόμοια με την κατάθλιψη.

Δεδομένου ότι η IL-17A συνδέεται με την κατάθλιψη, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν πολύ αλάτι παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα IL-17A στον σπλήνα, το αίμα και τον εγκέφαλο, κάτι που συσχετίστηκε με συμπεριφορές άγχους και κατάθλιψης. Ωστόσο, τα ποντίκια που δεν παρήγαγαν IL-17A δεν εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στην κατάθλιψη.

Η έρευνα όχι μόνο υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αλατιού και κατάθλιψης, αλλά επίσης δείχνει πως η μείωση του αλατιού μπορεί να αποτελέσει έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο υποστήριξης της ψυχικής υγείας. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι υποδεικνύει πως η στόχευση της IL-17A θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την κατάθλιψη.

«Αυτή η εργασία υποστηρίζει τις διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του αλατιού, ως προληπτικό μέτρο για τις ψυχικές ασθένειες. Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν την IL-17A για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν συζητήσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανάλωση αλατιού», ανέφερε η Dr. Xiaojun Chen, ερευνήτρια στο Nanjing Medical University, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σε σχετική ανακοίνωση.

Το ιαπωνικό καρύκευμα που προάγει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ποια τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα;

Τα ευρήματα της μελέτης που συνδέουν την κατανάλωση αλατιού με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης του αλατιού στη Δυτική διατροφή και της αυξανόμενης δημοτικότητας του fast food, το οποίο μπορεί να περιέχει έως και 100 φορές περισσότερο αλάτι από τα σπιτικά γεύματα. Η σύνδεση αυτή καθίσταται ολοένα και πιο επείγουσα, καθώς η μείζων καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει το 15-18% του πληθυσμού και κατατάσσεται μεταξύ των δέκα κυριότερων αιτίων θανάτου μόνο στις Η.Π.Α.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version