Το γάλα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ ξανά στον καφέ σας, σύμφωνα με barista

γάλα καφέ

Θέλετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας με την τέλεια υφή και γεύση; Μία έμπειρη barista αποκαλύπτει ποιο είναι το νούμερο ένα γάλα που πρέπει να αποφεύγετε, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη γεύση όσο και την υγεία σας.

Καφές και μακροζωία: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα μπορεί να σας χαρίσει 2 χρόνια ζωής;

Το γάλα που πρέπει να αποφεύγετε στον καφέ, σύμφωνα με barista

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, η προσθήκη γάλακτος μπορεί να ενισχύσει την αντιφλεγμονώδη δράση του καφέ, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος αλληλεπιδρούν με τα αντιοξειδωτικά του καφέ, διπλασιάζοντας την αντιφλεγμονώδη δράση στα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος μπορεί να είναι βαρύς για το στομάχι, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, λόγω της πήξης της καζεΐνης του γάλακτος σε επαφή με την καφεΐνη. Επιπλέον, η προσθήκη γάλακτος αυξάνει την ενεργειακή αξία του ροφήματος, προσθέτοντας θερμίδες και λιπαρά.

Τώρα, μια έμπειρη barista μοιράζεται ποια είδη γάλακτος θα πρέπει να αποφεύγουμε τελείως στον καφέ μας για να είμαστε πιο υγιείς. Στην κορυφή της λίστας της Hunter Wren Miele, barista στην Αγγλία με πολλά χρόνια εμπειρίας, βρίσκεται το γάλα καρύδας.

Πώς επηρεάζει την χοληστερίνη ο καφές -Πόσο πρέπει να πίνετε

Το γάλα καρύδας είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά

Σε αντίθεση με τη διακριτική γεύση του γάλακτος βρώμης ή αμυγδάλου, το γάλα καρύδας έχει ένα ιδιαίτερα έντονο γευστικό προφίλ. Ενώ μπορεί να ταιριάζει τέλεια σε κάρυ ή smoothies, όταν προστεθεί σε ζεστό καφέ, αλλοιώνει εντελώς τη γεύση του.

Αντί για τις «φυσικές γλυκές, καπνιστές και αρωματικές νότες» του καφέ, ο καταναλωτής λαμβάνει μια τροπική γευστική έκρηξη. Επιπλέον, το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, αλλά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές γάλακτος.

Μάλιστα, μόλις ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας καλύπτει σχεδόν το ¼ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών για έναν ενήλικα. Η διατροφολόγος Clarissa Lenherr εξηγεί στη MailOnline:

«Το γάλα καρύδας που πωλείται σε χάρτινες συσκευασίες είναι πιο αραιωμένο από το κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει περισσότερα λιπαρά από άλλες εναλλακτικές γάλακτος και είναι αρκετά χαμηλό σε πρωτεΐνη».

Καρκίνος: Πόσες κούπες καφέ ή τσάι τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένου γάλακτος περιέχει περίπου 8g πρωτεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα γάλακτος καρύδας δεν περιέχει καθόλου. Επιπλέον, πολλά γάλατα καρύδας περιέχουν πρόσθετα, όπως πηκτικά ή ρυζόγαλα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες πριν από την αγορά.

Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι το γάλα καρύδας δεν αφρίζει εύκολα, καθιστώντας το δύσκολο στη χρήση από baristas. Οπότε, αν σας αρέσει η latte art, καλό είναι να το αποφύγετε.

Ωστόσο, το γάλα καρύδας παραμένει δημοφιλές, με την παγκόσμια αγορά του να αναμένεται να φτάσει τα 3,3 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με το Fortune Business Insights.

Το πρωινό ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον, αποτρέπει τους πονοκεφάλους και ενισχύει την υγεία του εντέρου

Το γάλα ρυζιού δεν έχει θέση στον καφέ

Δεύτερο στη λίστα της Hunter είναι το γάλα ρυζιού. Πολλοί με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά ή σόγια το επιλέγουν ως εναλλακτική λύση. Παρότι είναι εξαιρετικό για smoothies και δημητριακά, η Hunter υποστηρίζει ότι «δεν έχει απολύτως καμία θέση σε ένα φλιτζάνι καφέ».

Ο λόγος; Είναι υπερβολικά νερουλό και καθόλου παχύρρευστο. Όταν προστίθεται στον καφέ, το γάλα ρυζιού τον αραιώνει και του δίνει ξινή γεύση. Όπως και το γάλα καρύδας, δεν αφρίζει καλά, οπότε δεν συνιστάται για latte και cappuccino.

Επιπλέον, το γάλα ρυζιού περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές γάλακτος. Στην πραγματικότητα, δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 5 ετών, λόγω των χαμηλών αλλά υπαρκτών επιπέδων αρσενικού που περιέχει.

Γάλα που λήγει: Πώς να παρατείνετε τη διάρκειά του – Τι να κάνετε αν ξινίσει

Προσοχή στο coffee creamer

Τέλος, η Hunter προειδοποιεί για το coffee creamer. Αν και μοιάζει με γάλα, στην πραγματικότητα πολλά coffee creamers δεν περιέχουν καθόλου γάλα. Αντ’ αυτού, η σύνθεσή τους περιλαμβάνει νερό, φυτικά έλαια και ζάχαρη, που τους δίνουν τη γλυκιά γεύση και τη βελούδινη υφή τους.

Ωστόσο, τα περισσότερα coffee creamers είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη. Ορισμένες δημοφιλείς μάρκες περιέχουν περίπου 5g ζάχαρης ανά κουταλιά της σούπας.

Εκτός από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, τα creamers καλύπτουν τις πικρές νότες ενός χαμηλής ποιότητας καφέ, αλλά παράλληλα αλλοιώνουν τα περίπλοκα αρώματα ενός υψηλής ποιότητας specialty coffee.

Γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι πιο υγιεινό και ιδανικό για απώλεια βάρους;

Αν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ σας στο μέγιστο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν προσθέσετε γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού ή coffee creamer. Αντίθετα, προτιμήστε εναλλακτικές όπως το γάλα βρώμης ή αμυγδάλου, που διατηρούν τη γεύση του καφέ και του δίνουν τη σωστή υφή.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού και το coffee creamer είναι οι τρεις χειρότερες επιλογές για τον καφέ, σύμφωνα με barista, καθώς αλλοιώνουν τη γεύση και επηρεάζουν την υφή.
  • Το γάλα καρύδας έχει έντονη γεύση, υψηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ δεν αφρίζει εύκολα.
  • Το γάλα ρυζιού είναι πολύ νερουλό, αλλοιώνει τη γεύση του καφέ και μπορεί να περιέχει αυξημένα επίπεδα αρσενικού.
  • Τα coffee creamers είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, γεμάτα ζάχαρη και καλύπτουν τα αρώματα ενός ποιοτικού καφέ.
Scroll to Top