Φραγκοστάφυλο: Το φρούτο που προστατεύει την καρδιά, δυναμώνει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει το σάκχαρο

φρούτο, φραγκοστάφυλο

Είναι θρεπτικό και νόστιμο φρούτο με λίγες θερμίδες που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ ανήκει στην κατηγορία των μούρων.

Είναι νόστιμο και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Τα σημαντικότερα οφέλη

  1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  2. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας
  3. Διαθέτει αντικαρκινικές επιδράσεις
  4. Ωφελεί για την καρδιά

 

1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και πολλές άλλες ασθένειες.

Τα φραγκοστάφυλα έχουν πολλές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Πρώτον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας, αποτρέποντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα φραγκοστάφυλου είναι ένας αναστολέας της άλφα-γλυκοσιδάσης. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται με ειδικά ένζυμα στο λεπτό έντερο σας, εμποδίζοντάς τα να μεταφέρουν τη ζάχαρη από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Τέλος, τα φραγκοστάφυλα περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση υδατανθράκων και έτσι να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από αμυλούχα γεύματα.

Ωστόσο, παρά τα πολλά ελπιδοφόρα ευρήματα , χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επίδραση του φραγκοστάφυλου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Προστατεύει τον εγκέφαλό σας

Ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου συνδέονται με υπερβολική ποσότητα σιδήρου στα κύτταρα.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τα εγκεφαλικά σας κύτταρα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε βλάβες.

Τα φραγκοστάφυλα είναι μια φυσική πηγή οργανικών οξέων, παρέχοντας 11-14 mg κιτρικού οξέος σε 100 mg φρούτων. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη συσσώρευση σιδήρου στα κύτταρα και έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό εάν καταναλώνεται τακτικά.

Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα φραγκοστάφυλα πιστεύεται επίσης ότι αποτρέπουν τις ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

3. Διαθέτει αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι δίαιτες πλούσιες σε μούρα, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.  Μερικές από τις γνωστές αντικαρκινικές ουσίες στα φραγκοστάφυλα είναι το φυλλικό οξύ, οι φαινολικές ενώσεις και οι βιταμίνες C και E.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιστεύεται ότι μειώνουν, εξουδετερώνουν και επιδιορθώνουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Για παράδειγμα, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του μαστού.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του φραγκοστάφυλου στον καρκίνο.

4. Ωφελούν την καρδιά

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, όπως τα μούρα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα φραγκοστάφυλα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και του καλίου.

Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς αποτρέποντας την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα σας, μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, τα φυτοθρεπτικά συστατικά ,όπως οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά στη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top