Διαιτολόγος αναφέρεται στην επίδραση που μπορούν να έχουν οι διάφορες τροφές στον εγκέφαλό μας και εξηγεί το πώς υπάρχουν κάποιες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική μας ευεξία. Δείτε ποιο φρούτο ξεχώρισε για αυτήν του την ιδιότητα.
Η Munawara Yahaya, κλινικός διαιτολόγος με έδρα το Ντουμπάι, υποστηρίζει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στη «σταθερότητα» των νευρώνων του και στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.
Μιλώντας στο Gulf News, η ειδικός σε θέματα διατροφής εξήγησε ότι περίπου το 80% της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο και όχι στον ίδιο τον εγκέφαλο. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, έχουμε 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε κατάθλιψη.
Όταν αναλύουμε τον αντίκτυπο των διαφορετικών βιταμινών στον εγκέφαλο υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πιο σημαντικά για τη χημεία του εγκεφάλου, όπως εξηγεί ο Jayakumar Kannan, ενδοκρινολόγος. Σε αυτά περιλαμβάνεται το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9.
Η βιταμίνη Β9 είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, βοηθώντας στον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης.
Σύμφωνα με το Brightland Health, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης.
Η βιταμίνη Β9 βρίσκεται στο ρόδι. Το ρόδι έχει επίσης βιταμίνη Ε η οποία βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και μολύνσεις.
Αλλά η βιταμίνη Ε μπορεί, επίσης, να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο ή καθυστερώντας τη γνωστική εξασθένηση. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β9 περιλαμβάνουν τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα οστρακοειδή.
Βιταμίνες σημαντικές για τον εγκέφαλό σας
Σύμφωνα με τον Kannan, υπάρχει μια σειρά από απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτά περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη Ε – Βρίσκεται στα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρόδια και τα οστρακοειδή.
Βιταμίνη Β9: – Επηρεάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και υπάρχει επίσης στα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρόδια και τα οστρακοειδή.
Βιταμίνη Β12 – Σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου συνολικά.
Βιταμίνη Β6 – Βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης και διασφαλίζει καλύτερο ύπνο. Μπορείτε να το βρείτε σε τροφές όπως σταφύλια, κριθάρι, μπρόκολο και φιστίκια Αιγίνης.
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) – Βρίσκεται στο καστανό ρύζι, το κριθάρι, το πλιγούρι βρώμης και το ποπ κορν.
Βιταμίνη D – Απαραίτητη για τη γενική υγεία, με την έκθεση στο ηλιακό φως να είναι η κύρια πηγή.
Βιταμίνη C – Βρίσκεται στο ινδικό φραγκοστάφυλο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και τις ντομάτες.