Υπάρχει ένα πεντανόστιμο φρούτο που θεωρείται «καλοκαιρινός θησαυρός». Είναι πολύ θρεπτικό, με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή αποξηραμένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το φρούτο αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση πολλών παθήσεων υγείας, μεταξύ των οποίων η δυσκοιλιότητα και η οστεοπόρωση.
Παρακάτω διαβάστε κάποια βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία οφέλη που έχουν οι βανίλιες για την υγεία.
Το φρούτο-«καλοκαιρινός θησαυρός»: Οι βανίλιες και η διατροφική τους αξία
Οι βανίλιες είναι εντυπωσιακά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν περισσότερες από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες, αλλά περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Μία βανίλια περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 30
- Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Σάκχαρα: 7 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α: 5% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη C: 10% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη Κ: 5% της ΣΗΠ
- Κάλιο: 3% της ΣΗΠ
- Χαλκός: 2% της ΣΗΠ
- Μαγγάνιο: 2% της ΣΗΠ
Επιπλέον, μια βανίλια παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β, φωσφόρου και μαγνησίου.
Οι βανίλιες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου
Οι βανίλιες έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά υψηλές σε υδατάνθρακες, δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αφού καταναλωθούν. Αυτό αποδίδεται στη δυνατότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου.
Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώνε συχνά όλοι οι άνω των 50, σύμφωνα με διατροφολόγο
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στις βανίλιες μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα απορροφά υδατάνθρακες μετά από ένα γεύμα, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου, αντί για έκρηξή του. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων όπως οι βανίλιες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, φροντίστε να κρατάτε υπό έλεγχο τα μεγέθη της μερίδας σας, καθώς οι βανίλιες είναι πλούσιες σε θερμίδες και είναι εύκολο να καταναλώσετε υπερβολικά. Ένα λογικό μέγεθος μερίδας είναι 1/4–1/2 φλιτζάνι (44–87 γραμμάρια).
Οι βανίλιες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση του φρούτου σε τακτική βάση μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Οι βανίλιες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Γενικά, τα ποντίκια που τρέφονταν με σκόνη και χυμό βανίλιας σε μια μελέτη φάνηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη «καλή»-HDL χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε ανθρώπους.
Οι θετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχουν οι βανίλιες στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
Όμως, ενώ τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι πολλά υποσχόμενα, να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηρίξει τις προστατευτικές επιδράσεις τους για την καρδιά.