Site icon Όλο Υγεία

Ακτινίδιο: Το εξωτικό φρούτο που ρίχνει την πίεση, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθάει στην απώλεια βάρους

φρούτο ακτινίδιο

Απολαύστε ένα μικρό φρούτο με σημαντικά θρεπτικά οφέλη που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Απέκτησε το όνομά του από τους εξαγωγείς φρούτων της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι το ονόμασαν από ένα πουλί με ίδιο όνομα που δεν πετούσε με βάση τις ομοιότητες στην εμφάνιση.

Τι είναι το ακτινίδιο;

Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος φρούτο με σημαντικά θρεπτικά οφέλη. Έχει προέλευση από τις πλαγιές των λόφων της νοτιοδυτικής Κίνας, ενώ  είναι πλέον ένα γνωστό φρούτο που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδίων, αλλά τα δύο που καταναλώνονται πιο συχνά είναι γνωστά με τις επιστημονικές ονομασίες Actinidia deliciosa και Actinidia chinensis. Το είδος Actinidia deliciosa είναι το τυπικό πράσινο ακτινίδιο που συναντάμε συχνά στα καταστήματα. Τα ακτινίδια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς και των ματιών.

Τα σημαντικότερα οφέλη

  1. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
  2. Συμβάλει στην απώλεια βάρους
  3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών
  4. Ρυθμίζει το σάκχαρο

1. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς μέσω αρκετών μηχανισμών και το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε την πρόσληψη ακτινιδίων και την αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έτρωγαν άλλα φρούτα. Εκτός από την τακτική άσκηση, η ένταξη του ακτινιδίου στο πλαίσιο μας ισορροπημένης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης επίπεδα.

Το ακτινίδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ακτινιδίου και της μειωμένης ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Η μελέτη συνέδεσε ακόμη και τα ακτινίδια με βελτιωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη).

2. Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Τα ακτινίδια μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για όσους στοχεύουν να χάσουν βάρος. Είναι υπέροχα γλυκά, αλλά χαμηλά σε θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις λιγούρες τους χωρίς να παίρνουν κιλά.

Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης διαιτητικές ίνες, οι οποίες προσθέτουν όγκο στο στομάχι σας χωρίς να ευνοούν την πρόσληψη θερμίδων. Με άλλα λόγια, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας. Για παράδειγμα, ένα μέτριο ακτινίδιο παρέχει περίπου 42 θερμίδες και 2 g φυτικών ινών.3

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διαχείριση βάρους πρέπει να βασίζεται σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Τα ακτινίδια πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά έχοντας κατά νου τις εξατομικευμένες διατροφικές σας ανάγκες.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ακτινίδια μπορεί επίσης να ωφελήσουν την υγεία των ματιών. Το εντυπωσιακό θρεπτικό τους προφίλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης όρασης και στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση οξειδωτικού στρες που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καταρράκτη. Σε σύγκριση με άλλες πηγές καροτενοειδών, τα ακτινίδια προσέφεραν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

4. Ρυθμίζει το σάκχαρο

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Ορισμένοι παρέχουν περισσότερη θρεπτική αξία, ενώ άλλοι προκαλούν σημαντικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες με βάση τις επιδράσεις τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα ταξινομούνται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 με βάση το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα σας. Όσο πιο γρήγορα τα αποτελέσματά τους, τόσο υψηλότερη είναι η κατάταξή τους.

Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το ακτινίδιο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version