Μπορεί ένα μικρό, εξωτικό φρούτο να είναι το κλειδί για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση λίπους; Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο φυσικός του χυμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, να ρυθμίσει το σάκχαρο και να ενισχύσει την καύση λίπους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Washington State University δείχνει ότι τα μικρά, σκούρα μοβ μούρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Σε μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 355ml χυμού elderberry (ή αλλιώς χυμό από μούρο αφροξυλιάς) καθημερινά για μόλις μία εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να βοηθήσει το σώμα να καίει λίπος πιο αποτελεσματικά.
Ο «υποτιμημένος» χυμός που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο, να κάψει λίπος και να αποτρέψει ασθένειες
Εξωτικό φρούτο: Παραδοσιακή χρήση του elderberry με νέα οφέλη
Τα μούρα αφροξυλιάς, που κατάγονται από την Ευρώπη, χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σε συμπληρώματα διατροφής για τις ανοσοενισχυτικές τους ιδιότητες. Αν και το φρούτο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως λαϊκή θεραπεία για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, τα πιθανά του οφέλη για τον μεταβολισμό είχαν σε μεγάλο βαθμό περάσει απαρατήρητα — μέχρι τώρα.
«Το elderberry είναι ένα υποτιμημένο μούρο, τόσο εμπορικά όσο και διατροφικά», δήλωσε ο Αμερικανός Patrick Solverson, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης του WSU, σύμφωνα με το New York Post. «Τώρα αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε την αξία του για την ανθρώπινη υγεία, και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».
Για τη μελέτη, ο Solverson και η ομάδα του προσέλαβαν 18 υπέρβαρους ενήλικες και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε χυμό elderberry, ενώ η άλλη έπαιρνε ένα placebo με παρόμοιο χρώμα και γεύση. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν την ίδια διατροφή, αλλά η ομάδα του elderberry παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα μούρα αφροξυλιάς για το σάκχαρο και την καύση λίπους
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες που έπιναν χυμό από μούρο αφροξυλιάς εμφάνισαν μείωση κατά 24% στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίζει καλύτερα τη γλυκόζη. Τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν κατά μέσο όρο 9%.
Πόσο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας; Το τεστ της Mayo Clinic που το αξιολογεί
Ο χυμός elderberry φάνηκε επίσης να ενισχύει την καύση λίπους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν περισσότερο λίπος τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά την άσκηση μετά την κατανάλωση του χυμού.
Όσοι έπιναν χυμό από μούρο αφροξυλιάς είδαν επίσης σημαντική αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου, ενώ τα επιβλαβή βακτήρια μειώθηκαν. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι κρίσιμο για την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμη και την ψυχική υγεία.
Οι ανθοκυανίνες είναι πιθανώς η ενεργή ουσία του elderberry
Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα στο έντερο έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Τι προκαλεί αυτά τα μεταβολικά οφέλη; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών του elderberry. Οι ανθοκυανίνες είναι φυτικές ενώσεις γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και για το ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο και ενισχύουν την καύση λίπους.
«Η τροφή είναι φάρμακο, και η επιστήμη αρχίζει να φτάνει αυτή τη δημοφιλή σοφία», δήλωσε ο Solverson. Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα μούρα ίδια. Αν και πολλά φρούτα περιέχουν ανθοκυανίνες, τα επίπεδα στα elderberries είναι πολύ πιο ισχυρά. Σύμφωνα με τον Solverson, θα έπρεπε να καταναλώσετε τέσσερα φλιτζάνια blackberries για να φτάσετε την περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες που έχουν μόλις 177ml χυμού elderberry.
Η χρονική στιγμή είναι ιδανική για έρευνες σχετικά με τα μούρα αφροξυλιάς, καθώς η δημοτικότητα του φρούτου συνεχίζει να εκτοξεύεται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Η τάση αυτή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο κόσμος αναζητούσε φυσικούς τρόπους για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του.
Σάκχαρο: 6 τρόποι για να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με ειδικούς
Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2019 το 37,9% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και το 24,9% παχύσαρκοι, δηλαδή συνολικά το 62,8% του ενήλικου πληθυσμού είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, εκτιμάται ότι έως το 2035 σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες (39%) θα είναι παχύσαρκοι.
Πηγές: New York Post, NIH