Site icon Όλο Υγεία

Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που δίνει ενέργεια, ρίχνει τη χοληστερίνη, προστατεύει την καρδιά και κάνει καλό στα οστά

παστέλι ελληνικό παραδοσιακό γλυκό

Αυτό το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, παρασκευάζεται ουσιαστικά από δύο μόλις συστατικά. Είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Δείτε ποια.

Είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, έχοντας υψηλή διατροφική αξία. Ποιο είναι αυτό;

Παστέλι: το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό με τα πολλά θρεπτικά συστατικά

Το βασικό συστατικό του παστελιού είναι το σουσάμι, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Το μέλι είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων και ενέργειας. Το παστέλι είναι μια καλή πηγή των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών:

Ποια είναι η διατροφική του αξία

3 οφέλη από το παστέλι

Το παστέλι μπορείτε να το απολαύσετε ως σνακ αρκεί να μεσολαβούν 3-3,5 ώρες από τα κυρίως γεύματα σας.

1. Δίνει ενέργεια

Περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Το μέλι παρέχει σάκχαρα απλά, που απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και είναι μια άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

2. Κάνει καλό στα οστά

Το παστέλι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που προκαλεί αδύναμα οστά.

3. Προστατεύει την καρδιά

Ναι, το παστέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το παστέλι είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στο σουσάμι. Όπως εξηγεί ο κλινικος διαιτολογος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (αθηροσκλήρωση).

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, αυτά δημιούργησαν σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος.

Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Είναι το παστέλι για διαβητικούς;

Το παστέλι έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφάται από τον οργανισμό με μέτρια ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με διαβήτη, αλλά σε μικρές ποσότητες.

Όλο Υγεία

Exit mobile version