Το Χριστουγεννιάτικο ρόφημα που πρέπει να πίνουμε μετά τα λιπαρά γεύματα των εορτών-Προστατεύει την καρδιά

Χριστουγεννιάτικο ρόφημα

Μια νέα μελέτη αναγνωρίζει σπουδαία οφέλη για το συγκεκριμένο ρόφημα που αγαπάμε να πίνουμε περισσότερο τα Χριστούγεννα αλλά μερικοί το επιλέγουν και για ολόκληρο τον χειμώνα.

Είτε την προτιμάτε σκέτη είτε με σαντιγί και ξύσματα μέντας, είναι το χαρακτηριστικό ρόφημα των γιορτών. Όμως, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ένα ρόφημα που αξίζει να πίνετε όλο τον χρόνο, καθώς προσφέρει πολλά απρόσμενα οφέλη. Αρκεί να τηρηθεί μια συγκεκριμένη προϋπόθεση.

5 θρεπτικά Χριστουγεννιάτικα πιάτα από όλο τον κόσμο

Σύμφωνα, λοιπόν, με την London Obesity Clinic, η ζεστή σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Και τώρα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ζεστής σοκολάτας μπορεί επίσης να μειώσει το στρες και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.

Οι φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας μπορούν να μειώσουν το στρες

Φυσικά, δεν μιλάμε για οποιαδήποτε συνταγή ζεστής σοκολάτας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν τις επιδράσεις των φλαβανολών στο στρες.

«Οι φλαβανόλες είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ενώσεων μέσα στην πολύ μεγαλύτερη οικογένεια των πολυφαινολικών ενώσεων που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή», εξηγεί το περιοδικό US Cardiology Review.

Προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των μπαχαρικών και των ξηρών καρπών. Αλλά συνήθως, οι φλαβανόλες βρίσκονται φυσικά στα καθαρά κακάο και τη σοκολάτα, ειδικά τη μαύρη σοκολάτα.

Γιατί η σοκολάτα δεν σας παχαίνει, σύμφωνα με personal trainer – Πόσο πρέπει να τρώτε

Το Χριστουγεννιάτικο ρόφημα έχει αποτελέσματα ακόμη και μετά από ένα λιπαρό γεύμα

Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η παρασκευή ζεστής σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να ανακουφίσει από καρδιακά προβλήματα που συχνά συνδέονται με το στρες και τη φτωχή διατροφή (δηλαδή λιπαρές τροφές) και σε αυτό το πλαίσιο και το συναισθηματικό φαγητό.

«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι στρεσαρισμένοι, τείνουν να προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκτηση του αγγειακού συστήματος από το στρες».

«Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη μιας τροφής πλούσιας σε φλαβανόλες στο λιπαρό γεύμα θα μπορούσε να μετριάσει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στο σώμα», εξηγεί η Δρ. Catarina Rendeiro, συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο SciTechDaily.

Στο πείραμα, οι ερευνητές παρείχαν σε 23 συμμετέχοντες λιπαρά γεύματα και ροφήματα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες πριν από μια στρεσογόνο δραστηριότητα. Για να εξετάσουν τις επιδράσεις της φλαβανόλης, ορισμένα άτομα έλαβαν ροφήματα με 150 mg, ενώ άλλα κατανάλωσαν ροφήματα με λιγότερα από 6 mg.

Η στρεσογόνος δραστηριότητα προκάλεσε στους συμμετέχοντες να απαντήσουν όσες περισσότερες μαθηματικές ερωτήσεις μπορούσαν μέσα σε 8 λεπτά. Κάθε φορά που έδιναν λάθος απάντηση, ακουγόταν ένας συναγερμός.

Η γλυκιά απόλαυση που ρυθμίζει το σάκχαρο, μειώνει τη χοληστερίνη και ωφελεί την καρδιά

«Αυτή η δραστηριότητα στρες προκάλεσε σημαντική αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, παρόμοια με το στρες που μπορεί να συναντήσετε στην καθημερινή ζωή», εξήγησε η Rosalind Baynham, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη ροή του αίματος, τη δραστηριότητα του καρδιαγγειακού συστήματος και τα επίπεδα οξυγόνου στον προμετωπιαίο φλοιό. Η Baynham δήλωσε ότι μέτρησαν επίσης τη λειτουργία των αγγείων για να εκτιμήσουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορούν να «αντισταθμίσουν» τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το στρες και τις λιπαρές τροφές, καθώς και να «προστατεύσουν τα αγγεία από το στρες».

Η ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες παρουσίασε μειωμένη λειτουργία των αγγείων, η οποία παρέμεινε έως και 90 λεπτά μετά τη στρεσογόνο δραστηριότητα.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ή το φαγητό μιας τροφής πλούσιας σε φλαβανόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για να μετριαστεί μέρος του αντίκτυπου των φτωχών διατροφικών επιλογών στο αγγειακό σύστημα».

Οι βιταμίνες και οι τροφές που χρειάζονται οι γυναίκες για να εξισορροπήσουν τις ορμόνες και να είναι υγιείς

«Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι τρώμε και πίνουμε κατά τη διάρκεια περιόδων στρες», κατέληξε η Rendeiro.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top