Αυτό το μπαχαρικό δεν έχει μόνο ευχάριστο άρωμα, αλλά και πολλές θεραπευτικές εφαρμογές.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική τη ζαχαροπλαστική και οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπευτική της δράση εκτείνεται σε πολλούς τομείς.
Κρυολόγημα, ναυτία, διάρροια, διαβήτης και υψηλή χοληστερίνη, είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας στην αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να φανεί χρήσιμη η κανέλα.
Τι είναι η Κανέλα;
Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμο. Οι Αιγύπτιοι, στα αρχαία χρόνια, χρησιμοποιούσαν την κανέλα για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείτο ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, των ιών της γρίπης. Ακόμη πιστεύεται ότι διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες και ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της πέψης.
Τα σημαντικότερα οφέλη της
- Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Χρήσιμη για την καρδιά
- Διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες
- Παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες
1. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Μελέτη αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι η κανέλα σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Με ποιόν τρόπο; Περιέχει ένα συστατικό (πολυφαινόλη MHCP), που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «New Scientist».
Στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας που πραγματοποίησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Western, στην Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και λαμβάνουν συμπληρώματα κανέλας, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας (δηλαδή αυτό που μετριέται το πρωί πριν το φαγητό), σε σχέση με όσους δεν παίρνουν τέτοια συμπληρώματα.
Κατά τη μελέτη αξιολογήθηκαν συνδυαστικά στοιχεία από παλαιότερες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα που έπασχαν από διαβήτη, που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου τους. Οι ειδικοί συνέκριναν όσους λάμβαναν από 120 mg έως 6 γραμμάρια κανέλας ως συμπλήρωμα την ημέρα, με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου κανέλα.
2. Χρήσιμη για την καρδιά
Ακόμη, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, η κανέλα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά καθώς φάνηκε να βελτιώνει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, όπως την ολική χοληστερόλη, την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ διαπιστώθηκε ότι αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη.
3. Διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες
Η ένωση κινναμαλδεΰδη είναι υπεύθυνη για την ξεχωριστή οσμή και γεύση της κανέλας. Αυτό το φυτοχημικό συστατικό έχει επίσης αποδεδειγμένα ευρέως διαδεδομένα αντιβιοτικά αποτελέσματα. Η κινναμαλδεΰδη δοκιμάστηκε έναντι πολλών βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλόκοκκων, του E. coli, της σαλμονέλας και της candida. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων.
4. Παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες
Η κανέλα έχει ένα σορό αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αποφύγει την οξειδωτική βλάβη. Τα αντιοξειδωτικά της κανέλας είναι τόσο ισχυρά που μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.
Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σας καθώς και να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής.
Ακόμη η κανέλα…
- Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος
- Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διάρροιας του εμετού και της ναυτίας
- Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατονίας
- Διαθέτει εμμηναγωγική δράση
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
- Αποτελεί πηγή μαγγανίου και σιδήρου
Προσοχή βέβαια να μην το παρακάνετε με την κανέλα, ενώ αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν τη λήψη της.