Αν και η θρεπτική του αξία διαφέρει ανάλογα με την κοπή του είναι ένα φαγητό πλούσιο χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Κατά το ψήσιμο του, αξίζει να θυμάστε ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά μπορεί να κάνει το κρέας να στεγνώσει γρήγορα.
Ο συνδυασμός του άπαχου στήθους γαλοπούλας με πιο λιπαρά, υγρά φαγητά ή με αλάτι πριν από το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός πιο χυμώδους αποτελέσματος.
Τι είναι η γαλοπούλα;
Είναι ένα πουλερικό που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και παραδοσιακά σερβίρεται με γέμιση στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Ανακαλύψτε τα οφέλη για την υγεία μας.
Τα 5 κορυφαία οφέλη της γαλοπούλας για την υγεία
- Πλούσια σε πρωτεΐνη
- Καλή πηγή βιταμινών Β
- Καλή πηγή μετάλλων
- Χαμηλή σε λιπαρά
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
1. Πλούσια σε πρωτεΐνη
Χαμηλή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, η γαλοπούλα είναι ένα άπαχο κρέας και μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σημαίνει ότι το κρέας μπορεί να μαγειρευτεί γρήγορα και να στεγνώσει. Ένας αριθμός μεθόδων, όπως το αλάτισμα, η προσθήκη πιο λιπαρών συστατικών μπορεί να είναι χρήσιμες για να γίνει πιο ζουμερό.
Η πρωτεΐνη στο κρέας πουλερικών είναι «υψηλής ποιότητας», προμηθεύει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε, ενώ η πρωτεΐνη της γαλοπούλας είναι μιας μορφής που είναι εύκολο να απορροφηθεί από το σώμα μας.
2. Καλή πηγή βιταμινών Β
Το κρέας τς γαλοπούλας είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3, Β6 και Β12. Χρειαζόμαστε αυτές τις βιταμίνες για την παραγωγή ενέργειας, για τη λειτουργία του εγκεφάλου και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
3. Καλή πηγή μετάλλων
Πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, το κρέας γαλοπούλας αποτελεί χρήσιμο συστατικό για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, της ανοσίας, της υγείας των οστών και της παραγωγής ενέργειας. Τα πιο σκούρα κομμάτια κρέατος όπως το μπούτι και ο μηρός είναι πιο πλούσια σε ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος.
4. Χαμηλή σε λιπαρά
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κρέας πουλερικών έχει πολύ λίγα λιπαρά, και τα περισσότερα από αυτά που έχει, βρίσκονται μέσα και ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή και βοηθά να διατηρείται το κρέας υγρό, χυμώδες και γεμάτο γεύση. Το λίπος στο κρέας γαλοπούλας είναι σε μεγάλο βαθμό ωφέλιμο με μόνο το ένα τρίτο να είναι κορεσμένο.
5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους η συμπερίληψή της στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς σας.
Μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες ανέφερε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πουλερικών και ψαριών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, φαίνεται ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με κάποιο πουλερικό μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19%.