Site icon Όλο Υγεία

Παπάγια (Papaya): Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

παπαγια

Αυτό το τροπικό φρούτο έχει απίθανα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και πολλά άλλα.

Τί είναι η παπάγια

Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Αποτελεί καρπό του φυτού Carica papaya και καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Έχει ωοειδές σχήμα και μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 50 εκατοστά. Η φλούδα της είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και πορτοκαλί όταν ωριμάσει. Η σάρκα της είναι μαλακή, ζουμερή και έχει γλυκιά γεύση.

Παπάγια: Διατροφική αξία

Μία μικρή παπάγια 152 γραμμαρίων περιέχει:

Παπάγια: Οφέλη για την υγεία

  1. Πρόληψη άσθματος.
  2. Αντικαρκινική δράση.
  3. Υγεία των οστών.
  4. Διαχείριση διαβήτη.
  5. Συμβάλλει στην πέψη.

1. Πρόληψη άσθματος

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βήτα-καροτίνη, που περιέχεται σε τρόφιμα όπως η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και τα καρότα.

2. Καρκίνος

Η κατανάλωση του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτίνης, που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στην παπάγια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Στους νεότερους άνδρες, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers.

3. Υγεία των οστών

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την υγεία, καθώς βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα, που σημαίνει ότι θα σας μείνει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα για την ενίσχυση και την αναδόμηση των οστών.

4. Διαβήτης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα. Μια μικρή παπάγια παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που ισοδυναμούν με μόλις 17 γραμμάρια υδατανθράκων.

5. Πέψη

Η παπάγια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη που βοηθά την πέψη. Η παπάγια έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και διασφαλίζουν ότι θα έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Πώς να την καταναλώσετε

Η παπάγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως:

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version