Site icon Όλο Υγεία

Γκότζι μπέρι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

αντιγηραντικό φρούτο

Φωτογραφία από Rodion Kutsaiev: https://www.pexels.com/el-gr/photo/3429783/

Τα οφέλη των συγκεκριμένων φρούτων ξεκινούν από αντιγηραντικές τους ιδιότητες και φθάνουν έως τη ρύθμιση της γλυκόζης και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Τί είναι τα γκότζι μπέρι

Πρόκειται για ένα φρούτο από την Ασία όπου οι κάτοικοι εκεί το χρησιμοποιούν εδώ και 2.000 χρόνια ως φαρμακευτικό βότανο και συμπλήρωμα διατροφής. Τα γκότζι μπέρι, γνωστά και ως λυκόμουρα, είναι οι καρποί δύο φυτών του γένους Lycium.

Πρόκειται για μικρά, στρογγυλά μούρα, με διάμετρο περίπου 1-2 εκατοστά. Η γεύση τους είναι γλυκιά με μια ελαφριά ξινή επίγευση. Είναι ευρέως διαθέσιμα για αγορά σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

Γκότζι μπέρι: Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια από αυτά τα μούρα περιέχουν:

Γκότζι μπέρι: Οφέλη

Τα πιθανά οφέλη των γκότζι μπέρι είναι τα παρακάτω:

  1. Προστατεύουν την όραση.
  2. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  3. Προστατεύουν από τον καρκίνο.
  4. Συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.
  5. Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα.

1. Προστατεύουν την όραση

Θεωρείται ότι προστατεύουν από τις οφθαλμικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Τα γκότζι μπέρι μπορούν να βοηθήσουν την όραση επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως η ζεαξανθίνη.

Τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να σταματήσουν τη βλάβη από:

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Optometry and Vision Science της Αμερικανικής Ακαδημίας Οπτομετρίας διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν χυμό γκότζι μπέρι για 90 ημέρες αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα ζεαξανθίνης και άλλων αντιοξειδωτικών.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Drug Design, Development and Therapy δείχνει ότι τα goji προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από τα γαγγλιακά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το γλαύκωμα, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

2. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα γκότζι μπέρι περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους να τονώνουν το ανοσοποιητικό και την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές.

Τα γκότζι περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, όπως και τα άλλα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων και των σμέουρων. Οι βιταμίνες Α και C είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ασθενειών από το κοινό κρυολόγημα έως τον καρκίνο.

3. Προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στα γκότζι μπέρι, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της ζεαξανθίνης και των καροτενοειδών, είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών από το σώμα.

Έρευνα σε ποντίκια, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Drug Design, Development and Therapy, διαπίστωσε ότι τα goji berries μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη όγκων και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο.

4. Συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος

Τα γκότζι μπέρι περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο φυτοχημικό στοιχείο. Η βήτα-καροτίνη είναι γνωστή για την ικανότητά της να συμβάλλει ώστε να έχουμε υγιές δέρμα.

Η βήτα-καροτίνη είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε κρέμες δέρματος για τη:

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι εκείνα που τους χορηγούσα 5 τοις εκατό χυμό goji, είχαν αρκετά αντιοξειδωτικά για να προστατεύσουν από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας και τις δερματικές παθήσεις.

5. Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα

Τα γκότζι μπέρι μπορεί να είναι χρήσιμα στον έλεγχο της απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα. Έρευνα από το 2015 δείχνει ότι τα goji berries εξισορροπούν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Η ίδια μελέτη συνέδεσε τα goji berries με αυξημένα επίπεδα HDL σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η HDL είναι γνωστή ως καλή χοληστερόλη.

Πώς να τα καταναλώσετε

Καταναλώνονται ωμά, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού, σκόνης ή συμπληρωμάτων διατροφής. Μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά, γιαούρτι, smoothies, granola και άλλα τρόφιμα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Τα γκότζι μπέρι θεωρούνται γενικά ασφαλή για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η κατανάλωσή τους μπορεί να μην είναι ασφαλής:

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version