Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Monash αποκαλύπτει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτής της τροφής, ειδικά από άτομα που δεν ακολουθούν μια ιδανική διατροφή, συνδέεται με μακροζωία σε ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω καθώς και με μείωση των πιθανοτήτων νόσησης από 17 καρκίνους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας ότι μια λύση πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο 17 τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Μακροζωία: Ποιο είναι το λιπαρό τυρί που χαρίζει χρόνια – Πώς ωφέλησε όσους ξεπέρασαν τα 100
Η σύνδεση της διατροφής με τον καρκίνο
Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που τρώμε παίζει καθοριστικό ρόλο είτε στην πρόληψη είτε στην ανάπτυξη αυτής της δύσκολης ασθένειας. Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινα κρέατα και ζαχαρούχα ροφήματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη, παρέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
Σκεφτείτε το: Κάθε γεύμα είναι μια επιλογή μεταξύ υγείας και βλάβης. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 30-50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής. Μήπως είναι καιρός να επανεξετάσουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας; Οι διατροφικές σας επιλογές σήμερα μπορούν να διαμορφώσουν τη μελλοντική σας υγεία.
Υψηλή χοληστερίνη: Πώς μπορείτε να τη ρίξετε φυσικά και να αποφύγετε τα φάρμακα
Οι ξηροί καρποί ως φυσικό όπλο πρόληψης 17 καρκίνων
Ρίχνοντας φως σε αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ανακάλυψαν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου και άνοιας. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 9.916 συμμετέχοντες από τη Διαχρονική Μελέτη ASPREE.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφών 49 ερωτήσεων, στο οποίο ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, κατατάσσοντας τη συχνότητα ως:
- Καθόλου/σπάνια (ποτέ/σπάνια, 1-2 φορές το μήνα)
- Εβδομαδιαία (1-2 φορές την εβδομάδα, έως 3-6 φορές την εβδομάδα)
- Καθημερινά (κάθε μέρα ή πολλές φορές την ημέρα).
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και γενικής θνησιμότητας.
Τα οφέλη των ξηρών καρπών
Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο 17 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Οι ξηροί καρποί, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φυστίκια, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που αποτελούν βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη καρκίνου.
Τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες που αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων, ενώ τα αμύγδαλα και οι σταφίδες είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ενσωμάτωση ενός μείγματος ξηρών καρπών στη διατροφή σας ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτελεί μια φυσική, γεμάτη θρεπτικά συστατικά άμυνα κατά του καρκίνου.
Ενσωματώνοντας ξηρούς καρπούς στην καθημερινή διατροφή
Η Dr. Holly Wild, υποψήφια διδάκτωρ και λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, δήλωσε:
«Η μελέτη μας έλαβε υπόψη την κακή στοματική υγεία και άλλα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνουν οι άνθρωποι. Μετά την προσαρμογή για αυτούς και άλλους παράγοντες, η κατανάλωση ξηρών καρπών παρέμεινε θετικά συνδεδεμένη με την υγιή μακροζωία. Οι ξηροί καρποί μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για σνακ ή ως μέρος ενός γεύματος, ακόμη κι αν η διατροφή σας δεν είναι ιδανική με άλλους τρόπους».
Η ίδια πρόσθεσε:
«Αν θέλετε να εντάξετε περισσότερους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, αυτοί είναι διαθέσιμοι σε διάφορες μορφές στα σούπερ μάρκετ, όπως ολόκληροι ξηροί καρποί, θρυμματισμένοι, αλεύρια ξηρών καρπών, ή ακόμη και βούτυρα και πάστες ξηρών καρπών. Οι τελευταίες επιλογές μπορεί να είναι πιο προσβάσιμες για όσους έχουν προβλήματα στοματικής υγείας. Παρόλα αυτά, συστήνουμε να περιορίζετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, όπως και αυτούς με ζάχαρη ή σοκολάτα».