Site icon Όλο Υγεία

Το άγνωστο όσπριο που περιέχει ανθεκτικό άμυλο και έχει αντιοξειδωτική και αντιδιαβητική δράση

κόκκινες φακές όσπριο

Αυτό το θρεπτικό και άγνωστο όσπριο, μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία πιάτων, όπως σούπες, σαλάτες και ντιπ. Είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και σιδήρου, ιδανική για χορτοφάγους και vegans.

Έχει πράσινο χρώμα και είναι μικρό σε μέγεθος, περίπου σαν τη φακή. Είναι εύκολο στο μαγείρεμα γιατί δεν χρειάζεται να μουλιάσει πρώτα σε νερό. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή τόσο γλυκών όσο και αλμυρών πιάτων. Έχει αρκετό σίδηρο και φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και αυτό το καθιστά δημοφιλή στη χορτοφαγική διατροφή.

Τι είναι η ροβίτσα;

Η ροβίτσα, γνωστή και ως φασόλι Mung ή ψιλοφάσουλο, είναι ένα όσπριο με πράσινο χρώμα και μέγεθος λίγο μικρότερο από τη φακή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της φυτικής πρωτεΐνης, των φυτικών ινών, του σιδήρου, των βιταμινών και των μετάλλων.

Καλλιεργείται ευρέως στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία αλλά και στην Ινδία και χρησιμοποιείται αρκετά στην κουζίνα τους. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αλλά υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές στην Καλαμάτα και κάποιοι στα Καλάβρυτα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνταν από τους αρχαίους χρόνους και αναφέρεται με το όνομα όροβος.

Η ροβίτσα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι (ή 200 γραμμάρια) βρασμένα περιέχει:

Είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, όπως φαινυλαλανίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη, λυσίνη, αργινίνη και άλλα. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι εκείνα που το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει από μόνο του.

Δεδομένου ότι η ροβίτσα καταναλώνεται επίσης και ως φύτρες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βλάστηση αλλάζει τη διατροφική τους σύνθεση. Οι φύτρες περιέχουν λιγότερες θερμίδες και περισσότερα ελεύθερα αμινοξέα και αντιοξειδωτικά από τα κανονικά. Επιπλέον, η βλάστηση μειώνει τα επίπεδα του φυτικού οξέος, το οποίο είναι ένα αντιθρεπτικό συστατικό. Τα αντιθρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Ροβίτσα: Ποια είναι τα οφέλη της

Η ροβίτσα είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων LDL χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα οφέλη της ροβίτσας για την υγεία οφείλονται στα εξής συστατικά της:

Ειδικότερα, η ροβίτσα έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Προκειμένου να λάβετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας συστήνεται να καταναλώνεται μαζί με δημητριακά, όπως είναι το ψωμί και το ρύζι, ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Όλο Υγεία

Exit mobile version