Κουμκουάτ: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο κουμκουάτ

Είναι ένα φρούτο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό αλλά λιγότερο γνωστό από τα άλλα. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα πιθανά του οφέλη για την υγεία μας.

Τι είναι το κουμκουάτ 

Το κουμκουάτ είναι ένα είδος φρούτου που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Το δέντρο του οποίου είναι καρπός το συναντάμε στη Νότια Ασία. Το δέντρο κουμκουάτ παράγει ένα μικρό φρούτο που μοιάζει με ένα μικρό πορτοκάλι. Ο καρπός έχει ωοειδές σχήμα με το ίδιο ζωηρό χρώμα με το πορτοκάλι και το μέγεθος του είναι συνήθως λίγο περισσότερο από μια ίντσα σε μήκος.

Κουμκουάτ: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια κουμκουάτ περιέχουν:

  • Θερμίδες: 71
  • Πρωτεΐνες: 1.9 g
  • Υδατάνθρακες: 15.9 g
  • Φυτικές ίνες: 6.5 g
  • Βιταμίνη C: 44 mg
  • Μαγνήσιο: 20 mg

Κουμκουάτ: Τα σημαντικότερα οφέλη του

  1. Προστατεύει από χολόλιθους
  2. Ενισχύει την απώλεια βάρους
  3. Βοηθά το πεπτικό σύστημα
  4. Χαρίζει λαμπερό δέρμα
  5. Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες

1. Προστατεύει από χολόλιθους

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που αποτελούνται από εναποθέσεις αλάτων στη χοληδόχο κύστη μπορούν να συσσωρευτούν και δημιουργούν μια δυσάρεστη επιπλοκή που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επώδυνη. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και στο πάγκρεας. Το κουμκουάτ περιέχει μια πλούσια πηγή λιμονενίου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πέτρες στη χολή σε έως και 75% των περιπτώσεων.

2. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα του κουμκουάτ σε φυτικές ίνες το καθιστά ιδανικό, αν προσπαθείτε να χάσετε κάποια επιπλέον κιλά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιτείνει το αίσθημα κορεσμού στο στομάχι σας. Αυτό με τη σειρά του, έχει αρνητική επίδραση στην παραγωγή λεπτίνης και γκρελίνης, που είναι οι ορμόνες της πείνας που παράγει ο οργανισμός σας.

Με μειωμένη συγκέντρωση αυτών των ορμονών στο αίμα σας, η πείνα σας μπορεί να περιοριστεί και επομένως θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Το γαστρεντερικό σας σύστημα είναι ένα θαύμα. Σας επιτρέπει να αφομοιώσετε πολύπλοκα μακρομόρια, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Έχει όμως και αυτό τις ανάγκες του. Το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει τις ίνες κυτταρίνης.  Αυτές οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της πέψης και συγκεκριμένα του μηχανισμού με τον οποίο η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Τα κουμκουάτ είναι μια εξαιρετική πηγή τέτοιων ινών που μπορούν να βοηθήσουν την πεπτική διαδικασία. Πέρα από αυτό μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά το κόλον και το λεπτό έντερο σας. Βοηθά στην πρόληψη της κατακράτησης κοπράνων, της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας.

4. Χαρίζει λαμπερό δέρμα

Το δέρμα σας αποτελείται από ιστούς που περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Η παραγωγή κολλαγόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της βιταμίνης C στον οργανισμό κάποιου.

Όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, το κουμκουάτ μπορεί να παρέχει μεγάλη ποσότητα σε αναλογία με την Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C. Μπορεί να ενισχύσει την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και να δώσει στο δέρμα σας μια καθαρότερη, πιο φωτεινή όψη.

5. Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες

Τα άφθονα αντιοξειδωτικά που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της ζημιάς που προκαλείται στο δέρμα μας από το στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να έχουν καταστροφική επίδραση στα κύτταρα του δέρματός σας και μπορούν να προκαλέσουν εκτενή ζημιά.

Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, λεπτών γραμμών και κηλίδων. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν σε κάποιο βαθμό, με επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Πώς να το καταναλώσετε

Το κουμκουάτ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως:

  • Γλυκά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, όπως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
  • Σαλάτες: Μπορεί να κοπούν ωμά και να προστεθούν σε σαλάτες.
  • Σάλτσες: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σαλτσών για κρέας ή ψάρι.
  • Κοκτέιλ: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε κοκτέιλ.
  • Αποξηραμένο: Μπορεί να αποξηραθεί και να καταναλωθεί ως σνακ.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργία στα εσπεριδοειδή: Το κουμκουάτ είναι εσπεριδοειδές και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία σε πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ ή άλλα εσπεριδοειδή.
  • Άτομα με γαστρεντερολογικά προβλήματα: Η ξινή γεύση και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του κουμκουάτ μπορεί να επιδεινώσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).
Όλο Υγεία

Scroll to Top