Προσθέστε στη διατροφή σας αυτή την υπερτροφή για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. Κάνει καλό σε πολλές ακόμα παραμέτρους της υγείας μας.
Αυτό το τρόφιμο αξίζει μια θέση στη διατροφή μας. Βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, γεγονός που συστήνει την τακτική εβδομαδιαία κατανάλωση του. Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι εκτός από τα άλλα ευεργετικά του οφέλη μπορεί και να μειώνει τη χοληστερίνη.
Πρόκειται για τη φακή που αποτελεί έναν ισχυρό φυσικό συνδυασμό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, προσφέροντας, σύμφωνα με έρευνες, μια σειρά πολλαπλών οφελών για την υγεία. Τα εντυπωσιακά διατροφικά στοιχεία της, το χαμηλό κόστος αγοράς, η μεγάλη διάρκεια ζωής και το εύκολο μαγείρεμα τις καθιστούν μια έξυπνη και υγιεινή προσθήκη σε κάθε διατροφικό πλάνο.
Πώς η φακή μπορεί να μειώσουν τη χοληστερίνη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση φακών κάθε μέρα μπορεί και να είναι το «κλειδί» για τη μείωση της χοληστερίνης σας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 38 ενήλικες που όλοι είχαν περιττό βάρος. Για 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε μεσημεριανά γεύματα που περιείχαν 980 γραμμάρια την εβδομάδα (λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα) μαγειρεμένες φακές είτε μεσημεριανά γεύματα που δεν είχαν φακές.
Όσοι έτρωγαν φακές κάθε μέρα κατέληξαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη, της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Αυτά τα ευρήματα απέδειξαν ότι η κατανάλωση οσπρίων είναι μια χρήσιμη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών από την αυξημένη χοληστερόλη.
Φακή: Θρεπτική, χορταστική και οικονομική
Η φακή είναι ένα είδος οσπρίων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
«Είναι επίσης ένα από τα όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα χορταστικά», λέει η διαιτολόγος Μιράντα Γκαλάτι (Miranda Galati) και προσθέτει: «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη φακή είναι ότι κερδίζεις πολλά χρήματα διατροφικά, επειδή είναι χαμηλού κόστους, αλλά παράλληλα είναι τόσο θρεπτικές και χορταστικές».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η πρόσληψη φακής είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των ασθενειών του πεπτικού συστήματος.
Τι να προσέχετε όταν καταναλώνετε όσπρια
Συνιστάται ακόμα και σε καθημερινή βάση η κατανάλωση οσπρίων, καθώς βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, αλλά και στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών σε άτομα που τις έχουν ήδη.
«Οι φακές έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, επομένως είναι μια εξαιρετική τροφή για τακτική κατανάλωση», αναφέρει η Γκαλάτι.
«Παρόλο που ορισμένοι κάνουν λόγο για τις λεκτίνες και τα αντιθρεπτικά συστατικά στα όσπρια, τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ αυτών των κινδύνων», προσθέτει.Οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που συνδέεται με τους υδατάνθρακες και αντιστέκεται στη διάσπαση στο έντερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Ωστόσο, το μαγείρεμα των οσπρίων απενεργοποιεί τις περισσότερες λεκτίνες, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία.