Τι θα συμβεί με τη χοληστερίνη σας αν τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα

χοληστερίνη γεύμα

Η κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα έχει περάσει στη νοοτροπία πολλών ατόμων εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η αύξηση της απήχησης της διαλειμματικής δίαιτας έχει διαταράξει αυτή την παράδοση.

Ορισμένες μέθοδοι διαλειμματικής δίαιτας,  όπως η μέθοδος 18:6 μπορεί να σας προτρέπουν να παραλείπετε το πρωινό, και να τρώτε τα γεύματά σας από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Άλλες μπορεί να περιορίζουν τις θερμίδες ή να προτρέπουν σε πλήρη νηστεία μερικές ημέρες την εβδομάδα, ενώ μπορείτε να τρώτε κανονικά τις υπόλοιπες ημέρες.

Ορισμένοι τύποι διαλειμματικής δίαιτας είναι πιο περιοριστικοί. Η δίαιτα «Ένα Γεύμα την Ημέρα» (OMAD) λ.χ. περιορίζει το φαγητό σας σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα, έτσι ώστε το σώμα σας να καταφεύγει στην καύση λίπους αντί να χρησιμοποιεί την τροφή για καύσιμο.

Αν και αυτό το είδος δίαιτας μπορεί να σας κάνει να χάσετε λίγο βάρος, θα είναι δύσκολο να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα σύμφωνα με το WebMD.

Επιπλέον, το να τρώτε μόνο μία φορά την ημέρα μπορεί να μην είναι καλό για την καρδιαγγειακή σας υγεία, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2007 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Αν και μπορεί να δείτε κάποιες αλλαγές στη σύσταση του σώματός σας, όπως απώλεια λίπους, θα δείτε αύξηση τόσο των επιπέδων της LDL όσο και της HDL χοληστερόλης καθώς και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέσσερα γεύματα την ημέρα μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά μπορεί να είναι καλά για τα επίπεδα χοληστερόλης σας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Neuroendocrinology Letters. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη διατηρήθηκε η συνολική πρόσληψη θερμίδων, ενώ κάποιοι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερα από τέσσερα γεύματα την ημέρα και άλλοι έτρωγαν τέσσερα ή περισσότερα.

Όσοι έτρωγαν μικρότερα και πιο συχνά γεύματα είχαν χαμηλότερα τριγλυκερίδια νηστείας και υψηλότερες συγκεντρώσεις HDL χοληστερόλης (δηλαδή της “καλής” χοληστερόλης) σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τριών ή λιγότερων γευμάτων την ημέρα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης.

Ένα άρθρο του 2021 στο Clinical Nutrition παρουσίασε τα αποτελέσματα 21 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σχετικά με την επίδραση της συχνότητας γευμάτων στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερόλη και η γλυκόζη του αίματος. Η υψηλότερη συχνότητα γευμάτων σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης.

Το να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να μην είναι καταστροφή, εάν είστε υγιείς, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022 στο Frontiers in Physiology.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα, το ένα μόνο βραδινό γεύμα οδήγησε σε χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος, αυξημένη καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα, επίσης, δεν επηρέασε την αερόβια ικανότητα ή τη δύναμή των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη διαλειμματική διατροφή, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε διαφορετικά τα γεύματά σας εάν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη σας.

Σε ένα άρθρο του 2019 στο Nutrients αναφέρεται ότι η κατανάλωση των περισσότερων από τις θερμίδες σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι καλύτερη για τη γενική υγεία σας αντί να τρώτε πιο βαριά γεύματα αργά την ημέρα.

Η περίοδος νηστείας μεταξύ 12 και 16 ωρών που μπορεί να ξεκινήσει αργά το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερους δείκτες υγείας, όπως αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένη χοληστερόλη και χαμηλότερη φλεγμονή.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top