Site icon Όλο Υγεία

Τι θα συμβεί αν μαζί με τις βιταμίνες πίνετε καφέ – Τι προειδοποιούν οι ειδικοί

καφές και βιταμίνες

Φωτογραφία: 123rf

Απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ μαζί με τις βιταμίνες σας; Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μην σας κάνει και τόσο καλό. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε το συμπλήρωμά σας μαζί με την αγαπημένη σας κούπα καφέ.

Πώς στην Ικαρία προστατεύονται από άνοια και καρκίνο με δύο ροφήματα – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Καφές και βιταμίνες: Μπορούν να συνδυαστούν;

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του ήπατος και του ενδομητρίου, καθώς και νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα οφέλη αποδίδονται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου, προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που σχετίζονται με την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, παρόλα τα οφέλη, θα πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε να καταναλώσουμε τον καφέ μας και ταυτόχρονα να πάρουμε τις βιταμίνες μας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα μπορεί να καθιστά τις βιταμίνες που λαμβάνετε αναποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, το ρόφημα που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών σας και τη συνολική σας υγεία, ακόμη και αν παίρνετε πολλές βιταμίνες.

Το γάλα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ ξανά στον καφέ σας, σύμφωνα με barista

Η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό

Η έρευνα που επικεντρώνεται στην επίδραση της κατανάλωσης ενέργειας και καφεΐνης, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, στην ανθρώπινη απόδοση και διάθεση, δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και πνευματική απόδοση. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις, όπως άγχος, αϋπνία, υψηλή αρτηριακή πίεση και κόπωση.

Μια μελέτη έχει καταγράψει τη σύνδεση μεταξύ των επιπέδων απορρόφησης βιταμινών και μετάλλων. Σύμφωνα με ειδικούς υγείας από το Livestrong, αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά πρέπει να απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος για να είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ, μια συνήθεια πολλών πριν από την εργασία, μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Καφές και μακροζωία: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα μπορεί να σας χαρίσει 2 χρόνια ζωής;

Βιταμίνη D και καφεΐνη

Όσον αφορά τη βιταμίνη D, οι ερευνητές από το Creighton University και το University of Miami ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει την απορρόφησή της. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης οδηγούν σε μεγαλύτερη παρεμπόδιση της απορρόφησης της βιταμίνης D.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μειώνει την έκφραση των υποδοχέων της βιταμίνης D στα οστεοβλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των οστών.

Σίδηρος και καφεΐνη

Αν λαμβάνετε σίδηρο, αυτός μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Μια μελέτη έδειξε ότι:

Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν καταναλώθηκε καφές φίλτρου ή στιγμιαίος καφές με γεύμα που περιείχε καθαρισμένα συστατικά, η απορρόφηση σιδήρου μειώθηκε:

Συμπέρασμα: Ο καφές αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου με τρόπο που εξαρτάται από τη συγκέντρωσή του.

Πώς επηρεάζει την χοληστερίνη ο καφές -Πόσο πρέπει να πίνετε

Ασβέστιο και καφεΐνη

Δυστυχώς, αν λαμβάνετε ασβέστιο, μπορεί επίσης να επηρεαστεί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Osteoporosis International, ακόμη και ένα μόνο φλιτζάνι καφέ μπορεί να μειώσει ελαφρώς την απορρόφηση ασβεστίου και να αυξήσει την αποβολή του μέσω των ούρων λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης.

Επιπλέον, έρευνα με 205 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι άτομα με χαμηλή πρόσληψη γάλακτος ή ασβεστίου που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια οστικής μάζας.

Σε άλλη μελέτη από τη Νορβηγία, που περιελάμβανε σχεδόν 20.000 γυναίκες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση εννέα ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Καρκίνος: Πόσες κούπες καφέ ή τσάι τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Μπορώ να συνεχίσω να πίνω καφέ;

Η ίδια μελέτη που εξέτασε την απορρόφηση σιδήρου σε γεύμα με χάμπουργκερ βρήκε ότι:

Αν παίρνετε βιταμίνες για προβλήματα όπως κόπωση, υγεία των οστών ή άλλες ανεπάρκειες, ίσως είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την καφεΐνη αν την καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Αν ανησυχείτε, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να ελέγξετε τα επίπεδα των βιταμινών και των μετάλλων σας.

Καρδιά: Τι ώρα να πίνετε καφέ για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 31% , σύμφωνα με νέα μελέτη

Έτσι, θα γνωρίζετε:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version