Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κάθε μέρα αβοκάντο

αβοκάντο

Τα αβοκάντο, τα οποία κατάγονται από τις θερμότερες περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, είναι μοναδικά φρούτα. Η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά και στη χώρα μας, ενώ τα συνιστούν και οι διαιτολόγοι γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα αβοκάντο περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα λίπους, θερμίδων και πρωτεϊνών από κάθε άλλο φρούτο. Διαθέτουν επίσης αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως φυλλικό οξύ), βιταμίνης Ε και καροτενοειδών.

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν τα αβοκάντο είναι υγιεινά για να τα καταναλώνετε τακτικά. Ακόμα καλύτερα, προσδίδουν κάποια οφέλη για την υγεία; Και τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα αβοκάντο;

Το αβοκάντο βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτιώνει την υγεία του εντέρου σας, καθώς είναι γεμάτα με μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 13,5 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία είναι σχεδόν τα μισά από την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών.

Η κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικών ινών παίζει καθοριστικό ρόλο στην τροφοδότηση των καλών βακτηρίων στο έντερό σας. Με τη σειρά τους, τα ευεργετικά μικρόβια ζυμώνουν τις προσλαμβανόμενες φυτικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

«Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παρέχουν υγεία στα κύτταρα του εντέρου και στον εντερικό βλεννογόνο» αναφέρει η γνωστή διαιτολόγος JeJe Noval στο Eatingwell. Σύμφωνα με την ίδια, «πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πρεβιοτικά, όπως το αβοκάντο. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το αβοκάντο, τα μούρα και οι ξηροί καρποί, είναι καλά για την υγεία σας».

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και χαμηλότερες συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις χολικών οξέων είναι προβληματικές επειδή μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή του εντέρου και να οδηγήσουν σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, εξηγεί η Noval.

«Η μείωση του χολικού οξέος στα κόπρανα μπορεί να μειώσει την ανεξήγητη διάρροια σε ορισμένα άτομα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως» προσθέτει η ίδια. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προάγει την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το αβοκάντο σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Η προσθήκη αβοκάντο στα γεύματά σας μπορεί επίσης να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους. Αν και η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά το καθιστά πλούσιο σε θερμίδες, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association παρατήρησε ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση αβοκάντο δεν συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η απόλαυση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους στις γυναίκες.

Ο λόγος που τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά για τη διαχείριση του βάρους είναι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν την αποθήκευση λίπους όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μονοακόρεστα λιπαρά, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Καθένα από αυτά τα καρδιακά υγιεινά θρεπτικά συστατικά είναι τέλεια συσκευασμένο μέσα σε ένα ώριμο αβοκάντο.

Λόγω της υψηλής πυκνότητας των θρεπτικών συστατικών του αβοκάντο, μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με 16% έως 22% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας βουτύρου, μαργαρίνης, αυγού, τυριού, γιαουρτιού ή επεξεργασμένου κρέατος με την ίδια ποσότητα αβοκάντο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

Μια μελέτη στο περιοδικό The Journal of Nutrition υποδηλώνει ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η μείωση της LDL χοληστερόλης που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες.

Το αβοκάντο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Εάν ενδιαφέρεστε να αποτρέψετε τη γνωστική παρακμή και να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας, η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Psychophysiology, τα αβοκάντο περιέχουν την ένωση λουτεΐνη, η οποία διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές ή φυτική χρωστική ουσία που αποτελεί το 66% έως 77% της συνολικής συγκέντρωσης καροτενοειδών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πιστεύεται ότι προσδίδει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top