Τι ώρα πρέπει να τρώτε δείπνο για να βελτιώσετε υγεία και ευεξία

Τι ώρα πρέπει να τρώτε δείπνο για να βελτιώσετε υγεία και ευεξία

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι ώρα πρέπει να τρώτε δείπνο, προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία και ευεξία στη ζωή σας.

Οι καθημερινές ευθύνες στη δουλειά και την οικογένεια μας κάνουν καθυστερούμε να καθίσουμε στο τραπέζι για το δείπνο, αλλά όπως λένε Αμερικανοί διαιτολόγοι θα πρέπει να τρώμε συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να κάνουμε καλό στον οργανισμό μας.

Διαβήτης: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η τάση είναι να τρώμε νωρίτερα δείπνο

Παγκοσμίως υπάρχει η τάση να τρώνε οι άνθρωποι νωρίτερα το δείπνο τους. Τα στοιχεία μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων, δείχνουν ότι στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πλέον περισσότερες κρατήσεις για τις 5.30 το απόγευμα σε σχέση με τις 8 μ.μ. όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Ο αριθμός των κρατήσεων για δείπνο πριν τις 5 μ.μ. διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την Yelp.

Τα οφέλη για την υγεία όταν τρώμε νωρίς δείπνο

Όταν τρώτε δείπνο νωρίς το απόγευμα, η συνήθεια αυτή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σας.

Η Tara Schmidt, εγγεγραμμένη διαιτολόγος της Mayo Clinic Diet, λέει ότι η κατανάλωση του δείπνου το απόγευμα μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν συχνά καούρα μετά το φαγητό και όσους έχουν παλινδρόμηση.

Τι ώρα πρέπει να τρώτε δείπνο;

Όταν τρώτε το δείπνο τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, αυτή η συνήθεια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γαστρεντερικών προβλημάτων, που μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα και να παρατείνουν την πέψη.

Το να δειπνήσετε νωρίς σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος να κάνετε μετά το δείπνο μια βόλτα ή να κάνετε μια δραστηριότητα, η οποία βοηθά στην πέψη αντί να κάθεστε ή να κοιμηθείτε αμέσως, προσθέτει η Schmidt.

«Η πέψη είναι καλύτερη όταν υπάρχει φως και το σώμα είναι ενεργό. Θα έχετε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου που αυξάνεται με το γεύμα. Εάν είστε δραστήριοι μετά το δείπνο, το σάκχαρο θα πέσει».

«Εάν τελειώνετε το δείπνο μέχρι τις 6:30 μ.μ. και πηγαίνετε για ύπνο γύρω στις 9:30 μ.μ. ή 10 μ.μ., δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να χωνέψει, περιορίζοντας την παλινδρόμηση, τη δυσπεψία και την καούρα», λέει η διαιτολόγος Ilana Muhlstein.

Νωρίς δείπνο σημαίνει καλύτερες διατροφικές επιλογές

«Το να τρώμε νωρίτερα το βράδυ, μας κάνει να έχουμε το χρόνο για να αποφασίζουμε να τρώμε πιο υγιεινά», λέει η Muhlstein.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα θρεπτικό γεύμα που αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ολικής άλεσης, αντί να τρώμε ό,τι βρούμε στο ντουλάπι ή την κατάψυξη όταν έχει πλησιάσει πια η ώρα του ύπνου.

«Όταν γυρνάς σπίτι από τη δουλειά πεινασμένος, είναι η τέλεια ευκαιρία να χορτάσεις με θρεπτικά τρόφιμα όπως πρωτεΐνες και λαχανικά».

Αν καθυστερήσετε να φάτε το δείπνο σας, είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να τσιμπολογάτε απερίσκεπτα εξαιτίας της πείνας, αλλά και της πλήξης καθώς περιμένετε να έρθει η ώρα για το δείπνο.

«Αν σκεφτείτε ότι 5.30 μ.μ. είναι πολύ νωρίς για δείπνο, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως πατατάκια και κράκερ», λέει η Muhlstein.

Τι να κάνετε αν πεινάσετε μετά το δείπνο που φάγατε νωρίς

Εάν φάτε νωρίς το δείπνο σας και πεινάσετε μετά, μην ανησυχείτε. Όταν χρειάζεστε ένα σνακ, η Schmidt συνιστά να φάτε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως εύπεπτα φρούτα ή ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες για να νιώσετε χορτάτοι. Θα μπορούσε να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας

Το φαγητό αργά το βράδυ έχει συσχετιστεί με υψηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων και αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Μελέτη έδειξε ότι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού, η λεπτίνη Α, μειώνεται προς το βράδυ, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να φάτε υπερβολικά όταν τρώτε αργά το δείπνο σας.

Ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία, το να τρώνε νωρίτερα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά, η ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος μπλοκάρεται», λέει η Muhlstein. «Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης είναι απαραίτητα για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος και να μετατρέψουν τα υπάρχοντα αποθέματα λίπους σε ενέργεια».

«Το να φάτε το βραδινό σας νωρίτερα και να σκεφτείτε «τρώω αυτό και τέλος» δίνει στον οργανισμό σας περισσότερο χρόνο για να είναι σε κατάσταση που καίει λίπος».

Διαλειμματική δίαιτα

Έρευνες δείχνουν ότι το να τρώτε τα γεύματά σας σε ένα «παράθυρο» έξι έως οκτώ ωρών νωρίτερα την ημέρα, πριν βραδιάσει, είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας που μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δείπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα

Όπως θεωρείται καλό να πηγαίνουμε για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα, έτσι το να τρώμε καθημερινά την ίδια ώρα, νωρίς, το δείπνο μας βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του οργανισμού μας.

«Το να έχεις ένα ασταθές διατροφικό μοτίβο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας», λέει η Schmidt.

Καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία

Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες που τρώνε δείπνο πριν τις 6.15 μ.μ. περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το δείπνο με παρέα ενισχύει την ψυχική υγεία και ευεξία και δίνει νόημα σε αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να είναι μια βιαστική εμπειρία.

Αποφύγετε τα σνακ πριν τον ύπνο

Βρείτε την κατάλληλη ώρα για το δείπνο που ταιριάζει σε εσάς. Εάν πεινάτε ξανά μετά από ένα δείπνο στις 5.30 μ.μ. μπορεί να είναι πολύ νωρίς για εσάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε στις 6.30 μ.μ. ή στις 7 μ.μ.

Αποφύγετε τα σνακ αργά το βράδυ. Η Schmidt προειδοποιεί ότι αν φάτε νωρίς το δείπνο σας και μετά φάτε σνακ αργά το βράδυ, αυτό αντισταθμίζει τα οφέλη.

«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε αργά το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας», λέει.

Το πιο σημαντικό είναι τι έχει το πιάτο σας

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό που έχετε στο πιάτο σας είναι ακόμα πιο σημαντικό από το πότε τρώτε. Το μισό πιάτο πρέπει να έχει μη αμυλούχα λαχανικά, ένα τέταρτο πρέπει να έχει άπαχη πρωτεΐνη και ένα άλλο τέταρτο πρέπει να έχει δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top