Μπορεί το φυστικοβούτυρο να είναι μια αγαπημένη και υγιεινή τροφή, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να προσέχετε, καθώς η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται για όλους. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργίες που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία, ενώ ορισμένα από τα συστατικά του χρειάζονται προσεκτικό έλεγχο πριν το καταναλώσετε.
Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Εκτός από το προφίλ υγιεινών λιπαρών, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια δίαιτα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, παρά τη θερμιδική του πυκνότητα, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.
Για ορισμένους ανθρώπους, όμως, δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του, ενώ όλοι θα πρέπει να δίνουν σημασία στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν.
Αλλεργία στο φυστικοβούτυρο
Ενώ η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς, να ρυθμίζει το σάκχαρο και να συμβάλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους, η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται για κάποιους ανθρώπους. Ενδεικτικά, περίπου το 1,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αλλεργία στο φυστικοβούτυρο, καθώς τα φιστίκια είναι ένα από τα εννέα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα.
Εάν έχετε αλλεργία στο φυστικοβούτυρο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει λανθασμένα ως απειλή, η οποία προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο και κνίδωση, πεπτικά προβλήματα και αναφυλαξία, τα οποία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικά για τη ζωή χωρίς έγκαιρη θεραπεία.
Ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων με φυστικοβούτυρο
Αν και το φυστικοβούτυρο υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις, μπορεί να έχετε ακούσει για ορισμένες ανακλήσεις τροφίμων και ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.
Το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι ευαίσθητο σε μόλυνση από σαλμονέλα και αφλατοξίνες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλες περιόδους στο τρόφιμο. Ωστόσο, το ψήσιμο των φιστικιών πριν από την επεξεργασία τους για να γίνουν φυστικοβούτυρο βοηθά στην εξάλειψη κάθε σαλμονέλας που μπορεί να υπάρχει.
Ο ελληνικός ξηρός καρπός που αδυνατίζει, ρίχνει πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη
Οι αφλατοξίνες προέρχονται από τη μούχλα με την οποία έρχονται σε επαφή τα φυστίκια ενώ αναπτύσσονται, αλλά οι αυστηροί κανονισμοί κρατούν τα προσβεβλημένα φιστίκια εκτός παραγωγής. Εφόσον αγοράζετε φυστικοβούτυρο που παράγεται από μεγάλο κατασκευαστή, ο κίνδυνος να υπάρχει οποιοδήποτε από αυτά τα παθογόνα στο προϊόν είναι χαμηλός. Ωστόσο, η ενημέρωση σχετικά με τις πιο πρόσφατες ανακλήσεις τροφίμων είναι πάντα καλή ιδέα.
Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε φυστικοβούτυρο
Η ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών φυστικοβούτυρου έχει αυξηθεί σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η επιλογή του πιο υγιεινού. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να βλέπουμε τη λέξη «φυσικό» στις ετικέτες των προϊόντων, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ο όρος «φυσικό» σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα συνθετικό ή τεχνητό στο προϊόν, αλλά το «φυσικό» προϊόν μπορεί να έχει ακόμα υδρογονωμένα έλαια και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τους στόχους υγείας σας.
«Όταν επιλέγετε ένα υγιεινό φυστικοβούτυρο, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα που είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και περιέχει μόνο λίγα απλά συστατικά», λέει ο διατροφολόγος Wan Na Chun, ιδιοκτήτης του One Pot Wellness, και συμπληρώνει: «Τα πιο υγιεινά φυστικοβούτυρα θα έχουν μόνο δύο συστατικά: φιστίκια και μικρή ποσότητα αλατιού».
Πόσες μέρες είναι ασφαλές να έχετε μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο; Απάντηση από τους ειδικούς
Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα αρωματισμένο φυστικοβούτυρο με λίγη έως καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, ο ειδικός προτείνει να φτιάξετε το δικό σας. Το πασπάλισμα με κανέλα ή άλλο μπαχαρικό ή η προσθήκη μικρής ποσότητας σιροπιού σφενδάμου είναι εξαιρετικές επιλογές για την τόνωση της γεύσης.