Το «θαυματουργό» λαχανικό που προστατεύει από άνοια, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις

Το «θαυματουργό» λαχανικό που προστατεύει από άνοια, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις

Η προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας από ένα συγκεκριμένο, «θαυματουργό» λαχανικό στη διατροφή σας μπορεί να είναι το μυστικό για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Οι επιστήμονες έχουν αναδείξει αυτή την τροφή ως την υψηλότερη διατροφική πηγή για δύο ελάχιστα γνωστά αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης υγείας. Το γνωρίζετε;

Βασιλιάς Κάρολος: Το αγαπημένο του πρωινό που μειώνει την αρτηριακή πίεση και αδυνατίζει

Ποιο είναι το «θαυματουργό» λαχανικό και πώς ωφελεί την υγεία

Το εν λόγω λαχανικό δεν είναι άλλο από το μανιτάρι, με μια μελέτη του 2017 από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μεταξύ άλλων, να επιδεικνύει τις αξιοσημείωτες ιδιότητές του. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, οι επιστήμονες ανέλυσαν 13 είδη και διαπίστωσαν ότι οι τύποι άγριων μανιταριών πορτσίνι περιείχαν την περισσότερη εργοθειονίνη (EGT) και γλουταθειόνη.

Το EGT είναι ένα αντιοξειδωτικό που επαινείται συχνά για τις πιθανές αντιγηραντικές του ιδιότητες. Τα χαμηλά επίπεδα EGT στο σώμα είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με αυξημένη αδυναμία στους ηλικιωμένους και αρκετές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Η γλουταθειόνη, από την άλλη, πιστεύεται ότι επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα ενώ πιθανώς προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές ασθένειες και άλλα ιατρικά ζητήματα. Αυτό το ζεύγος αντιοξειδωτικών μπορεί να καταστήσει τα μανιτάρια ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση εξουθενωτικών προβλημάτων υγείας.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική συγκεντρωτική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών, και ότι ορισμένοι τύποι είναι γεμάτοι και με τα δύο», δήλωσε τότε ο καθηγητής Robert Beelman, ο οποίος ήταν συγγραφέας της μελέτης.

«Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μια θεωρία -η θεωρία των ελεύθερων ριζών της γήρανσης– που λέει ότι όταν οξειδώνουμε την τροφή μας για να παράγουμε ενέργεια, παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες ως παράγωγα αυτής της δράσης και πολλές από αυτές είναι αρκετά τοξικές», εξήγησε ο καθηγητής Beelman και συνέχισε:

Καρκίνος του προστάτη: Το κοινό τρόφιμο που μπορεί να προλάβει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξή του – Ελπιδοφόρα μελέτη

«Το σώμα έχει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά συγκεντρώνονται αρκετές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ».

Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών

Αν και πιο κοινές ποικιλίες μανιταριών διαθέτουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλότερες ποσότητες από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Το μαγείρεμά τους δεν επηρεάζει δραματικά αυτά τα συστατικά, αλλά πιθανότατα δεν ισχύει το ίδιο για άλλα θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το βράσιμο των μανιταριών μείωσε σημαντικά το περιεχόμενο των συνολικών φαινολικών, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων βοήθησε στη διατήρησή τους. Αυτά τα συστατικά είναι συνήθως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και άλλα οφέλη για την υγεία που μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό στην καταπολέμηση ζητημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μανιτάρια δεν θεωρούνται «μαγικό χάπι» κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και άλλων προβλημάτων υγείας. Ως εκ τούτου, συνιστάται να καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Πώς να πετύχετε των στόχο των πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Η τρέχουσα καθοδήγηση του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) συμβουλεύει: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και θα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της τροφής που καταναλώνετε κάθε μέρα. Συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού».

«Υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και ορισμένων μορφών καρκίνου», προσθέτει.

Ενώ η κατανάλωση πέντε διαφορετικών φρούτων ή λαχανικών την ημέρα μπορεί να φαίνεται δύσκολη, το NHS τονίζει ότι δεν είναι. Σε έναν διαδικτυακό οδηγό, ο οργανισμός ταξινομεί μια μερίδα ως εξής:

  • Αποξηραμένα φρούτα (30 γρ.) ενδιάμεσα των γευμάτων
  • Φρούτα και λαχανικά φρέσκα, σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα (80 γρ.)
  • Ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή smoothie (150 ml) -αλλά μόνο μία μερίδα την ημέρα

Ο οργανισμός υγείας προσθέτει: «Μια φέτα ανανά ή πεπόνι είναι μια μερίδα και τρεις γεμάτες κουταλιές της σούπας λαχανικά είναι μια ακόμη μερίδα. Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, στο πρωινό είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσετε μια μερίδα».

Κατάθλιψη: Τα «μαγικά» μανιτάρια που παίρνει ο πρίγκιπας Χάρι κάνουν καλό;

«Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το δεκατιανό σας με μια μπανάνα και να προσθέσετε μια συνοδευτική σαλάτα στο μεσημεριανό σας γεύμα. Το βράδυ, φάτε μια μερίδα λαχανικών μαζί με το βραδινό και φρέσκα φρούτα με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για επιδόρπιο για να πετύχετε τον στόχο των πέντε την ημέρα», καταλήγει το NHS.

Πηγές: RSVP Live, Penn State University, Food Chemistry, Experimental Gerontology, PNAS(1), Antioxidants, PNAS(2), Journal of Food Science and Technology, Current Research in Food Science, NHS

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top