Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών παχαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να είναι μια ευεργετική απόλαυση για την υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου.
Αυτό λέει ο γκουρού της διατροφής, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ο οποίος τονίζει ότι η κατανάλωση μόνο μιας μερίδας καλής ποιότητας μαύρης σοκολάτας δεν είναι μόνο γευστική, αλλά και ευεργετική για την υγεία μας.
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι μόλις 20 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο περιέχει τόσες φυτικές ίνες όσο μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
Γιατί η σοκολάτα δεν σας παχαίνει, σύμφωνα με personal trainer – Πόσο πρέπει να τρώτε
Η σοκολάτα πρέπει να είναι καλής ποιότητας
Το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) αναφέρει ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου.
Μιλώντας σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα διατροφής εξήγησε ότι οι κόκκοι κακάο είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες. Στο βίντεο που ανέβασε στο TikTok, ο καθηγητής εξηγεί ότι είναι ο ίδιος ο κόκκος κακάο που περιέχει αυτές τις ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να διατηρήσουν το έντερο υγιές.
«Μιλάμε για σοκολάτες καλής ποιότητας με πάνω από 70% κακάο», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο κόκκος είναι γεμάτος με πολυφαινόλες που γίνονται μεγαλύτερες με τη διαδικασία ζύμωσης, επομένως αυτές οι πολυφαινόλες είναι πραγματικά υγιεινές για εμάς».
Αυτή η σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά
Τι είναι οι πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκονται σε φυτά που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται ότι βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και συνδέονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού.
Οι πολυφαινόλες, επειδή είναι αντιοξειδωτικές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ.
Στη λεζάντα του βίντεο, ο καθηγητής Σπέκτορ πρόσθεσε ότι το κακάο είναι επίσης μια πλούσια πηγή φλαβανολών, ένα είδος πολυφαινολών, που μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου μας.
Ο καθηγητής είπε επίσης ότι μια μερίδα μαύρης σοκολάτας έχει υπερδιπλάσιο ισοδύναμο μιας φέτας ψωμί ολικής αλέσεως όσον αφορά τις ίνες και ανέφερε ότι η σοκολάτα είναι μια υπέροχη απόλαυση στο τέλος της ημέρας και εκτός από νόστιμη είναι και πολύ ευεργετική.
7 τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο – Σας δίνουν ενέργεια και καταπολεμούν την κατάθλιψη
Σύμφωνα με οδηγίες όλοι πρέπει να τρώμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Μόνο 100g μαύρης σοκολάτας περιέχουν 11g φυτικών ινών, ενώ 100g (δύο φέτες) ψωμιού ολικής αλέσεως περιέχουν περίπου 7g.