Site icon Όλο Υγεία

Βιταμίνη Α : Προστατεύει από τον καρκίνο και άλλα 6 οφέλη – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Βιταμίνη Α: 6 αποδεδειγμένα οφέλη – Πόση να παίρνετε και πιθανές παρενέργειες

123rf.com

Η βιταμίνη Α είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγή και την υγεία του δέρματος. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα 6 οφέλη της βιταμίνης Α, τους κινδύνους της έλλειψης και της τοξικότητας, καθώς και τις καλύτερες διατροφικές πηγές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες — με φυσικό και ασφαλή τρόπο.

«Είμαι γιατρός: Δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα» – Δείτε γιατί

Γιατί είναι η βιταμίνη Α τόσο σημαντική; Ποια τα οφέλη της και ποιες οι καλύτερες τροφές για ασφαλέστερη πρόσληψη

Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Είναι γνωστή για το πόσο σημαντική είναι για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αναπαραγωγή αλλά και την κυτταρική υγεία. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υπάρχει σε δύο βασικές μορφές: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που προέρχεται από ζωικές πηγές, και τα καροτενοειδή προβιταμίνης Α, που προέρχονται από φυτά.

Παρά το πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας, πολλοί από εμάς δεν προσλαμβάνουμε αρκετή από τη διατροφή μας. Παράλληλα, η υπερβολική πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποια είναι τα 6 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της βιταμίνης Α, τους κινδύνους της έλλειψης και της υπερκατανάλωσης, και τις καλύτερες τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Βιταμίνη Α: Έλλειψη και τοξικότητα

Το άρθρο του 2020 με τίτλο An Insight to Vitamin A: A Neglected Vitamin αναδεικνύει ότι η έλλειψη βιταμίνης Α παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στη δημόσια υγεία, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου αποτελεί κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης στα παιδιά και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων και θανάτου, ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Η έλλειψη οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή πρόσληψη μέσω της διατροφής και κακή απορρόφηση, που επιδεινώνονται από τη φτώχεια και την έλλειψη ενημέρωσης.

Στο άρθρο αναφέρονται επίσης και οι κίνδυνοι της τοξικότητας από βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων ή πρόσληψη προσχηματισμένης βιταμίνης Α. Τα τοξικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βλάβη στο ήπαρ, ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, ερεθισμό του δέρματος, και σε σοβαρές περιπτώσεις, αυξημένη ενδοκράνια πίεση και οστικές ανωμαλίες. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η έλλειψη και η τοξικότητα μπορούν να συμβάλλουν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη πρόσληψη μέσω σωστής διατροφής και ελεγχόμενης πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Α.

Βιταμίνη Α: Βασικές πληροφορίες και προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για άνδρες, γυναίκες και παιδιά

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού σας, όπως η διατήρηση της όρασης, η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και του ανοσοποιητικού συστήματος και η σωστή ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα. Ο όρος «βιταμίνη Α» αποτελεί τον γενικό όρο για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων που είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία.

Συνιστάται οι άνδρες να λαμβάνουν 900 mcg, οι γυναίκες 700 mcg και τα παιδιά και οι έφηβοι 300–600 mcg βιταμίνης Α ημερησίως. Οι ενώσεις της βιταμίνης Α βρίσκονται τόσο σε πηγές ζωικής προέλευσης όσο και σε πηγές φυτικής προέλευσης και διακρίνονται σε δύο μορφές: προσχηματισμένη βιταμίνη Α και προβιταμίνη Α.

Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης, την οποία το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα. Βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά και περιλαμβάνει τις ενώσεις ρετινόλη, ρετινάλη και ρετινοϊκό οξύ.

Τα καροτενοειδή προβιταμίνης Α —άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και βήτα-κρυπτοξανθίνη— είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης που βρίσκεται στα φυτά. Αυτές οι ενώσεις μετατρέπονται στην ενεργή μορφή στο σώμα σας. Για παράδειγμα, το βήτα-καροτένιο μετατρέπεται σε ρετινόλη (ενεργή μορφή της βιταμίνης Α) στο λεπτό έντερο.

Τα 6 οφέλη της βιταμίνης Α για την υγεία

1. Προστατεύει τα μάτια σας από τη νυκταλωπία και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρασης. Απαιτείται για τη μετατροπή του φωτός που προσπίπτει στο μάτι σας σε ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να σταλεί στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα σημάδια έλλειψης βιταμίνης Α μπορεί να είναι η νυκταλωπία (nyctalopia). Η νυκταλωπία εμφανίζεται σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, καθώς η βιταμίνη αποτελεί βασικό συστατικό της χρωστικής ροδοψίνης. Η ροδοψίνη βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως.

Άτομα με αυτή την πάθηση μπορούν να δουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά έχουν μειωμένη όραση στο σκοτάδι, καθώς τα μάτια τους δυσκολεύονται να αντιληφθούν χαμηλά επίπεδα φωτός. Εκτός από την πρόληψη της νυκταλωπίας, η επαρκής πρόσληψη βήτα-καροτενίου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εκφύλισης της όρασης που συνοδεύει τη γήρανση.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αν και η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι οφείλεται σε κυτταρική βλάβη στον αμφιβληστροειδή λόγω οξειδωτικού στρες. Η μελέτη Age-Related Eye Disease Study διαπίστωσε ότι η χορήγηση ενός αντιοξειδωτικού συμπληρώματος (συμπεριλαμβανομένου του βήτα-καροτενίου) σε άτομα άνω των 50 ετών με εκφύλιση της όρασης μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 25%.

Καρκίνος: 5 ισχυρά αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατευθείτε

Ωστόσο, πρόσφατη ανασκόπηση της Cochrane έδειξε ότι τα συμπληρώματα βήτα-καροτενίου από μόνα τους δεν αποτρέπουν ούτε καθυστερούν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ή να διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, οι επιστήμονες έχουν ενδιαφέρον για τη σύνδεσή της με την πρόληψη του καρκίνου. Σε επιδημιολογικές μελέτες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α με τη μορφή βήτα-καροτενίου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως το λέμφωμα Hodgkin, καθώς και καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, ενώ η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α από φυτικές τροφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, οι ζωικές πηγές που περιέχουν την ενεργή μορφή της βιταμίνης δεν φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Παρομοίως, τα συμπληρώματα βιταμίνης Α δεν έχουν αποδείξει την ίδια ευεργετική δράση. Μάλιστα, σε ορισμένες μελέτες, καπνιστές που λάμβαναν συμπληρώματα βήτα-καροτενίου εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Προς το παρόν, η σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης Α στον οργανισμό και του κινδύνου καρκίνου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α —ειδικά από φυτικές πηγές— είναι σημαντική για την υγιή κυτταρική λειτουργία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

3. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού σας. Αυτό περιλαμβάνει τους βλεννογόνους φραγμούς στα μάτια, στους πνεύμονες, στο έντερο και στα γεννητικά όργανα, που παγιδεύουν βακτήρια και λοιμογόνους παράγοντες. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή και λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση και απομάκρυνση παθογόνων μικροοργανισμών από την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας σε λοιμώξεις και να επιβραδύνει την ανάρρωσή σας όταν νοσήσετε. Στην πραγματικότητα, σε χώρες όπου ασθένειες όπως η ιλαρά και η ελονοσία είναι συχνές, η αποκατάσταση των επιπέδων βιταμίνης Α μετά από έλλειψη σε παιδιά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από αυτές τις ασθένειες.

4. Μειώνει τον κίνδυνο για ακμή

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση εμφανίζουν επώδυνες βλάβες και μαύρα στίγματα, κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος. Οι βλάβες αυτές προκύπτουν όταν οι σμηγματογόνοι αδένες φράσσονται με νεκρά κύτταρα και σμήγμα. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται στα τριχοθυλάκια του δέρματος και παράγουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα.

Αν και οι βλάβες είναι σωματικά ακίνδυνες, η ακμή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης Α στην εμφάνιση και θεραπεία της ακμής δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Προτείνεται ότι η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής, καθώς προκαλεί υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης κερατίνης στα τριχοθυλάκια.

Αυτό δυσχεραίνει την αποβολή των νεκρών κυττάρων, οδηγώντας σε απόφραξη και δημιουργία σπυριών. Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για την ακμή βασίζονται στη βιταμίνη Α. Ένα παράδειγμα είναι η ισοτρετινοΐνη, ένα από του στόματος ρετινοειδές που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

5. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση υγιών οστών με την πάροδο του χρόνου είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Ωστόσο, και η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής μάζας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση παρατηρητικών μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Α είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η έλλειψη πρόβλημα. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι και η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα ευρήματα προέρχονται από παρατηρητικές μελέτες, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συσχέτιση. Συνεπώς, η σύνδεση μεταξύ βιταμίνης Α και οστικής υγείας δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παρουσία άλλων βασικών θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη D.

6. Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και την αναπαραγωγική υγεία

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Α στα αρσενικά αναστέλλει την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων, προκαλώντας υπογονιμότητα. Αντίστοιχα, η ανεπάρκεια σε θηλυκά ποντίκια επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων και την εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Στις εγκύους, η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών βασικών οργάνων και συστημάτων του εμβρύου, όπως το σκελετικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, η καρδιά, οι νεφροί, τα μάτια, οι πνεύμονες και το πάγκρεας. Ωστόσο, αν και πολύ λιγότερο συχνή από την έλλειψη, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επιβλαβής και έχει συνδεθεί με συγγενείς ανωμαλίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές υγειονομικές αρχές συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως το πατέ ή το συκώτι, καθώς και τα συμπληρώματα που την περιέχουν κατά την εγκυμοσύνη.

Βιταμίνη Α: Κοινές παρενέργειες

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία των κυττάρων. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, γνωστή και ως υπερβιταμίνωση Α. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις

Η χρόνια υπερκατανάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α έχουν συσχετιστεί με συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα με βιταμίνη Α.

Η υπερδοσολογία βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι αποθηκεύεται στο σώμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τοξικότητας όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Η υπερβιταμίνωση Α προκαλείται κυρίως από την υπερβολική κατανάλωση προσχηματισμένης βιταμίνης Α μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλο, πόνο, ακόμη και θάνατο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αν και η τοξικότητα από τρόφιμα είναι πιο σπάνια, η υπερδοσολογία από συμπληρώματα και φάρμακα είναι πιο συχνή. Αντιθέτως, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προβιταμίνης Α από φυτικές πηγές δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους, καθώς η μετατροπή της σε ενεργή μορφή στο σώμα ρυθμίζεται από φυσιολογικούς μηχανισμούς.

Οστεοπόρωση: Ποια βιταμίνη αποδυναμώνει τα οστά – Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

Το να ενσωματώσετε τη βιταμίνη Α στη διατροφή σας μέσω φυσικών πηγών είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα.

Πηγές: Healthline, MNT, WebMD, Merck Manual, NIH, ResearchGate

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version