Συνταγή: Τσίζκεϊκ σοκολάτας-Υπέροχο και light

Τσίζκεϊκ σοκολάτας

Τι θα λέγατε για ένα τσίζκεϊκ σοκολάτας; Δοκιμάστε χωρίς ενοχές μια συνταγή πλούσια σε ασβέστιο και χαμηλή σε λιπαρά

Το τσίζκεϊκ είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αβγών και ζάχαρης. Απολαύστε το στην light εκδοχή του που δεν στερείται σε τίποτα ως προς τη γεύση της.

Συνταγή

Για τη βάση:

  • 10 κριμ κράκερ
  • 1 ασπράδι αυγού

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζάνι τυρί κότατζ
  • 1 συσκευασία λάιτ τυρί κρέμα (φροντίστε να το έχετε βγάλει από το ψυγείο ή να το χτυπήσετε λίγο στο μίξερ για να είναι μαλακό)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 0%
  • 1/3 του φλιτζανιού σκόνη άγλυκου κακάο
  • 90 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, λιωμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
  • 1/8 από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Άρωμα βανίλιας σε σκόνη
  • 2 φλιτζάνια κεράσι ή φράουλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Αλείφετε με ελάχιστο λάδι την επιφάνεια μιας στρογγυλής φόρμα με σούστα (αποσπώμενα τοιχώματα και χωρίς τρύπα στη μέση), διαμέτρου 23-25 εκατοστών. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος (κατάλληλο για «κις λορέν»). Καλύψτε την εξωτερική επιφάνεια του σκεύους με αλουμινόχαρτο.
  2. Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα κράκερ στο μπλέντερ, προσθέτετε το ασπράδι του αυγού κι ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Το ρίχνετε στη φόρμα και πιέζετε για να κολλήσει ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού.
  3. Για τη γέμιση: Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κότατζ για 2 λεπτά μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το στραγγιστό γιαούρτι, το κακάο, τη λιωμένη σοκολάτα, το κορνφλάουρ, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα.
  4. Τοποθετείτε τη φόρμα μέσα σε μεγαλύτερο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο. Προσθέτετε τόσο νερό στο ταψί, έξω από τη φόρμα, που να φτάνει μέχρι 2,5 εκατοστά από το ύψος της φόρμας.
  5. Ψήνετε περίπου για 1 ώρα, ή μέχρι να «δέσει» το τοίχωμα του μείγματος (στο κέντρο να είναι ακόμα μαλακό). Μεταφέρετε τη φόρμα έξω από το ταψί, σε μεταλλική ή ξύλινη επιφάνεια. Περνάτε αμέσως ένα λεπτό και υγρό μαχαίρι γύρω γύρω την περιφέρεια του κέικ για να το ξεκολλήσετε από τα τοιχώματα της φόρμας. Προσεκτικά ανοίγετε τα τοιχώματά της. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  6. Ξαναβάζετε το τοίχωμα της φόρμας, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες. Στολίζετε τις φράουλες πάνω στο τσίζκεϊκ (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε σμέουρα), πιέζοντας τα λίγο ώστε να σταθεροποιηθούν στην επιφάνεια.

Η ιστορία του τσίζκεϊκ

Μια αρχαία μορφή του cheesecake μπορεί να αποτελούσε ένα δημοφιλές πιάτο στην αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη βεβαιωμένη αναφορά για ένα γλυκό που έμοιαζε με cheesecake προέρχεται από Έλληνα γιατρό που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ.! Ωστόσο, οι πρώτες συνταγές cheesecake βρίσκονται στο Cato the Elder’s De Agri Cultura, που  περιλαμβάνει συνταγές για τρία κέικ με τυρί που προορίζονταν για θρησκευτικές χρήσεις.

Μια πιο μοντέρνα εκδοχή  του εν λόγω γλυκού, που ονομάζεται sambocade φτιαγμένη με ροδόνερο, δημοσιεύτηκε στο Forme of Cury, ένα αγγλικό βιβλίο μαγειρικής του 1390. Σε αυτό το βιβλίο, ο σεφ Heston Blumenthal ισχυρίστηκε ότι το cheesecake είναι αγγλική εφεύρεση.

Το αγγλικό όνομα cheesecake χρησιμοποιείται από τον 15ο αιώνα, αλλά τότε το συγκεκριμένο γλυκό δεν είχε ακόμη λάβει τη σύγχρονη μορφή του. Αυτό συνέβη  γύρω στον 18ο αιώνα.

Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να απομακρύνουν τη μαγιά και να προσθέτουν χτυπημένα αυγά στο cheesecake. Με υπερβολική γεύση ζύμης, το αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο σαν επιδόρπιο.

Το σύγχρονο αμερικάνικο τυρί κρέμας αναπτύχθηκε το 1872, όταν ο William Lawrence, από το Τσέστερ της Νέας Υόρκης, αναζητούσε έναν τρόπο για να αναδημιουργήσει το μαλακό, γαλλικό τυρί Neufchâtel. Τότε κατά λάθος βρήκε έναν τρόπο να φτιάξει ένα “άγουρο τυρί” που θα ήταν πιο βαρύ και κρεμώδες. Και άλλοι γαλακτοπαραγωγοί είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά παρόμοιες δημιουργίες.

Το μοντέρνο cheesecake διατίθεται σε δύο διαφορετικούς τύπους. Ορισμένα cheesecakes παρασκευάζονται με άψητο τυρί κρέμα σε θρυμματισμένο μπισκότο και άλλα με βάση graham cracker. Αυτός ο τύπος cheesecake εφευρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top