Το συνοδευτικό του αρνιού που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, των οστών και του δέρματος και προλαμβάνει τον καρκίνο

Το συνοδευτικό του αρνιού που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, των οστών και του δέρματος και προλαμβάνει τον καρκίνο

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, το παραδοσιακό έδεσμα του Πάσχα είναι το σουβλιστό αρνί. Κανείς, όμως, δεν το τρώει σκέτο. Ένα συνοδευτικό του αρνιού, λοιπόν, νόστιμο και υγιεινό περιέχει ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς της υγείας μας. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο είναι;

Το μυστικό για να φτιάξετε τις καλύτερες τραγανές πατάτες – Θα τις λατρέψετε

Ποιο είναι το συνοδευτικό του αρνιού και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αμυλούχα λαχανικά. Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι επίσης χορταστικές, εύκολες στην παρασκευή τους και ένα ευέλικτο συστατικό για διαφορετικές κουζίνες.

Οι πατάτες είναι επίσης οικονομικές, προσβάσιμες και έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, καθιστώντας τες ευεργετικές για το περιβάλλον. Έρευνες δείχνουν ότι περιέχουν ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας.

  1. Υγεία των οστών
  2. Αρτηριακή πίεση
  3. Υγεία της καρδιάς
  4. Φλεγμονή και υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
  5. Καρκίνος
  6. Πέψη και κανονικότητα
  7. Διαχείριση του βάρους
  8. Υγεία του δέρματος

1. Υγεία των οστών

Οι πατάτες παρέχουν κάλιο και φώσφορο, δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Μία μέτρια πατάτα με τη φλούδα παρέχει από 15% έως 28% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο. Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με καλύτερη οστική πυκνότητα.

2. Αρτηριακή πίεση

Το κάλιο αυξάνει την απέκκριση νατρίου στα ούρα, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια διατροφή υψηλότερη σε βραστές ή ψητές πατάτες που περιείχαν κάλιο ή ένα συμπλήρωμα καλίου είδαν ένα σημαντικό όφελος στη συστολική αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια αλλαγή θα ήταν κλινικά σημαντική.

Πατάτες ή γλυκοπατάτες; Ποιες είναι πιο υγιεινές – Τα οφέλη για την υγεία

3. Υγεία της καρδιάς

Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος είναι σημαντικά συστατικά της υγείας της καρδιάς. Οι πατάτες μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή επειδή περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο, τα οποία η τυπική δυτική διατροφή συχνά δεν παρέχει επαρκώς.

Το ψήσιμο στο φούρνο (με μικρή ποσότητα ελαιολάδου) ή στον ατμό είναι τρόποι προετοιμασίας της πατάτας που είναι υγιεινοί για την καρδιά. Περιορίστε, όμως, τις τηγανητές και τα πατατάκια, για να αποφύγετε το επιπλέον νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά.

4. Φλεγμονή και υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, μια απαραίτητη υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που επηρεάζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, αντιδραστικά μόρια που παράγονται από τον κυτταρικό μεταβολισμό και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Οι φλούδες της πατάτας περιέχουν επίσης κουερσετίνη, έναν τύπο φλαβονόλης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας τη φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις της.

5. Καρκίνος

Για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο και αντιμετωπίζουν παρενέργειες που επηρεάζουν την όρεξη ή προκαλούν γαστρεντερικά συμπτώματα, οι πατάτες μπορεί να είναι μια ήπια αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή τροφής. Μπορούν επίσης να αναμειχθούν σε σούπες για άτομα που δυσκολεύονται να μασήσουν ή χορταίνουν πολύ γρήγορα.

Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου, επομένως ο τρόπος που τις προετοιμάζετε μπορεί να παίξει ρόλο.

6. Πέψη και κανονικότητα

Οι πατάτες περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου. Οι πατάτες περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο. Οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την βακτηριακή ποικιλομορφία και την υγεία του εντέρου.

Επιπλέον, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στις πατάτες σχηματίζουν ένα τζελ και ρυθμίζουν τη συνοχή των κοπράνων, ενώ οι αδιάλυτες επιταχύνουν τον χρόνο διέλευσης. Όταν αυξάνετε τις φυτικές ίνες, αυξήστε ταυτόχρονα τα υγρά για να αποτρέψετε τα αέρια και το φούσκωμα.

7. Διαχείριση του βάρους

Ένας βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη απώλεια και διαχείριση βάρους είναι η συνεπής τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Η τακτική κατανάλωση πατατών στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ (με λίγο νάτριο ή κορεσμένα λιπαρά) μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους σας. Οι πατάτες έχουν μέτριες θερμίδες, είναι χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε χορταστικές φυτικές ίνες.

Πρέπει να πετάξετε αμέσως τις πατάτες αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι, σύμφωνα με διατροφολόγο

8. Υγεία του δέρματος

Οι πατάτες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, βιταμίνης C, καροτενοειδών και άλλων φυτικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών σχετίζεται με την υγεία του δέρματος.

Πηγές: Very Well Health, USDA, Nutrients, Pharmaceuticals, PLoS One, Molecules

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top