Site icon Όλο Υγεία

Τι συμπληρώματα διατροφής χρειάζεστε όταν κάνετε δίαιτα; 

συμπληρώματα διατροφής για δίαιτα γυναίκα

Η δίαιτα αδυνατίσματος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών αν δεν είναι σχεδιασμένη από ειδικό. Ποια συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να χρειάζεστε σε μια δίαιτα αδυνατίσματος;

 

Θέλετε να κάνετε δίαιτα; Ίσως χρειαστείτε συμπληρώματα διατροφής, επειδή τα μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την υγεία μας. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ελλείψεις στη διατροφή αλλά και κάποιες παθήσεις, μπορούν να επηρεάσουν την επαρκή πρόσληψη ή την ομαλή απορρόφησή τους.

Επομένως, αν και η επιστήμη της διαιτολογίας θεωρεί πως κάθε έλλειψη πρέπει να καλύπτεται μέσω της διατροφής, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως αδυναμία, κόπωση ή πιο σοβαρές διαταραχές, που ουσιαστικά «φωνάζουν» ότι υπάρχει έλλειψη και μας καλούν να καλύψουμε τον οργανισμό μας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές εξετάσεις αίματος που μπορούν να πιστοποιήσουν πιθανές ελλείψεις, αξίζει όμως να σημειωθεί πως μια οριακή έλλειψη βιταμίνης στο αίμα, μπορεί να σηματοδοτεί μια σημαντική έλλειψη σε κυτταρικό επίπεδο. Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα αδυνατίσματος αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε πιθανές ελλείψεις.

Ποια συμπληρώματα διατροφής χρειάζεστε στη δίαιτα

Σύμπλεγμα βιταμινών Β (B complex)

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιπροσωπεύουν μια ομάδα οκτώ βασικών διατροφικών μικροθρεπτικών συστατικών: θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), Β6, βιοτίνη (Β7), φυλλικό οξύ (Β9) και βιταμίνη Β12.

Συνεργάζονται στενά σε κυτταρικό επίπεδο και είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε πτυχή της λειτουργίας του οργανισμού, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της ενέργειας από την τροφή, τον μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών, τη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών, ματιών, νυχιών, στόματος, συκωτιού, την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Φυσικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ως ομάδα και ξεχωριστά, λειτουργούν επίσης πολύπλοκα και με άλλες βιταμίνες, μέταλλα και μικροθρεπτικά συστατικά.

B12

Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ενέργειας. Συμβάλλει σε ένα μεγάλο αριθμό ζωτικών λειτουργιών, όπως η παραγωγή ενέργειας, ο σχηματισμός του αίματος και ο σχηματισμός της μυελίνης. Δρα ως συνένζυμο στο φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του DNA και έχει αντιθηρωματική δράση.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό, κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας και σε μικρά ποσά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών με σκοπό τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την προαγωγή της σκελετικής υγείας.

Ωστόσο υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στη χώρα μας, η οποία επιβεβαιώνει το οξύμωρο σχήμα που θέλει μια χώρα ηλιόλουστη σαν την Ελλάδα να έχει θέμα με την εν λόγω βιταμίνη. Επιπλέον, τα παχύσαρκα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Φαίνεται ότι αυτή η πανίσχυρη προ-ορμόνη, που αποκαλούμε βιταμίνη, παίζει πιο σημαντικό ρόλο από ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε στη διαχείριση των αποθεμάτων λίπους του ανθρώπινου οργανισμού.

Η βιταμίνη D ως λιποδιαλυτή βιταμίνη «εγκλωβίζεται» στο λιπώδη ιστό και έχει αποδειχθεί ότι οι παχύσαρκοι έχουν έως και τριπλάσιες ανάγκες για αυτήν τη βιταμίνη σε σχέση με τα μη παχύσαρκα άτομα ίδιας ηλικίας. Οι σοβαρότερες επιπλοκές της έλλειψης βιταμίνης D είναι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, η ανάπτυξη οστεοπόρωσης στους ενήλικες και η αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων.

Σίδηρος

Eάν κάνετε συχνά στερητικές δίαιτες, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό μέρος των πρωτεϊνών και των ενζύμων, που εμπλέκονται στη μεταφορά του οξυγόνου και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους ως μέρος της αιμοσφαιρίνης είναι να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Άτομα που ακολουθούν φτωχή διατροφή σε κρέας, παρουσιάζουν ελαττωμένη απορρόφηση λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων ή γενετικών παραγόντων, έχουν μεγάλη απώλεια αίματος (πχ βαριά έμμηνος ρύση), παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σιδήρου. Από τον οργανισμό μας απορροφάται το 10 – 30% του αιμικού σιδήρου (βρίσκεται στις ζωικές τροφές) και το 2 – 10% του  μη αιμικού σιδήρου (φυτικές αλλά και ζωικές τροφές).

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version