Σύκο: Το κορυφαίο φρούτο που βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης

φρούτο, συκο

Εάν οι εξετάσεις αίματος που κάνατε, έδειξαν αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και να προσθέσετε ένα φρούτο στο διαιτολόγιό σας.

Δείτε ποιο είναι το γλυκό φρούτο που θα σας βοηθήσει να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη και να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις.

Ενώ το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη, η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Τελικά, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, οι ειδικοί θέλουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης να πέφτουν κάτω από 200. Μια υγιής μέτρηση LDL χοληστερόλης είναι αυτή που πέφτει κάτω από 100 και πρέπει να έχετε μια μέτρηση HDL χοληστερόλης («καλή» χοληστερόλη) 60 ή υψηλότερη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (ή ανθυγιεινά λιπαρά) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ενώ τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Το καλύτερο φρούτο για τη μείωση της χοληστερόλης

Όσον αφορά τα φρούτα, οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να εντάξετε στη διατροφή σας ένα γλυκό φρούτο, τα σύκα. Η περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Ένα ωμό σύκο μεσαίου μεγέθους, διαθέτει 1,45 γραμμάρια φυτικών ινών. Σε 1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 15,7 γραμμάρια. Ωστόσο, τα αποξηραμένα σύκα έχουν επίσης πολύ περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από τα ωμά σύκα, οπότε είναι καλύτερο να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα σύκα ωφελούν τη χοληστερόλη σας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ο λόγος είναι ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Αντ’ αυτού, απορροφά τη χοληστερόλη – μειώνοντας στη συνέχεια την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφάται από το συκώτι – και στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα ως απόβλητο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top