Ένα σούπερ καλοκαιρινό φρούτο είναι πολύ αγαπημένο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και είναι εξαιρετικό για το σάκχαρο στο αίμα, την καρδιά και το έντερό σας.
Οι φυτικές ίνες του υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, καθώς και συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Σχετικό άρθρο: Σύκο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
«Είναι ένα εξαιρετικό σνακ ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στις σαλάτες, καθώς συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά σε ένα πακέτο» λέει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος από την Κλινική του Κλίβελαντ Maxine Smith.
Τα σύκα
Το τέλειο φρούτο είναι τα σύκα, τα οποία στην πραγματικότητα πρόκειται για συστάδες λουλουδιών που αναπτύσσονται μέσα σε ένα λοβό. Τεχνικά ονομάζονται συκόνιο (και όχι φρούτο), τα σύκα έχουν σχήμα βολβού και είναι λίγο μαλακά. Η εσωτερική σάρκα έχει σαρκώδη υφή με γλυκιά και μερικές φορές λουλουδάτη γεύση.
«Μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα με διάφορους τρόπους – φρέσκα, αποξηραμένα, σε αρτοσκευάσματα και φτιαγμένα σε μαρμελάδες», λέει η διαιτολόγος Maxine Smith, τονίζοντας πως έχουν μια μοναδική γλυκύτητα που μοιάζει με μέλι.
Τα μαύρα σύκα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι που θα βρείτε στην αγορά. Άλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν το φωτεινό πράσινο σύκο Calimyrna και το βαθύ καφέ σύκο.
Είναι τα σύκα υγιεινά;
«Τα σύκα είναι αρκετά υγιεινά αν καταναλώνονται με μέτρο» αναφέρει η Smith. «Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών».
Αλλά είναι γλυκά γιατί περιέχουν ζάχαρη, οπότε αν προσέχετε την πρόσληψη ζάχαρης, καλό είναι να μην το παρακάνετε με τα σύκα. Για παράδειγμα, έξι αποξηραμένα σύκα σας δίνουν περίπου 24 γραμμάρια ζάχαρης. Αλλά η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες βοηθά στην επιβράδυνση της επίδρασης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Σχετικό άρθρο: Αποξηραμένα σύκα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Τα οφέλη των σύκων για την υγεία
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες
- Κάνουν καλό στην καρδιά
- Βελτιώνει την πέψη
- Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Σε αυτό το μέγεθος μερίδας, λαμβάνετε επίσης αρκετά βασικά μέταλλα.
«Τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση ισχυρών οστών, τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή σας» εξηγεί η Smith.
Ενώ δύο σύκα από μόνα τους δεν θα πετύχουν τους ημερήσιους στόχους σας για κανένα μέταλλο ή βιταμίνη, παρέχουν μέτριες ποσότητες χαλκού, μαγγανίου, σιδήρου, βιταμίνης Κ, μαγνησίου και ασβεστίου.
Σχετικό άρθρο: Τα 4 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους – Έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από όλα!
2. Κάνουν καλό στην καρδιά
Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Άλλες μελέτες στο εργαστήριο δείχνουν ότι το εκχύλισμα μπορεί επίσης να βελτιώσει το προφίλ της χοληστερόλης σας, αυξάνοντας την HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Τα σύκα έχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την καρδιά σας (και τη γενικότερη υγεία σας). Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Σχετικό άρθρο: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε
3. Βελτιώνει την πέψη
Τα περισσότερα φρούτα που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά για την πέψη, και τα σύκα δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα σύκα παρέχουν πρεβιοτικά θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερό σας. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα σύκα είναι επίσης μια καταπληκτική φυσική θεραπεία όταν το έντερό σας είναι υποτονικό. Είναι ιδιαίτερα καλά για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σε μια μελέτη 150 ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι συμμετέχοντες έτρωγαν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα των σύκων παρουσίασε λιγότερο φούσκωμα, λιγότερο πόνο στο έντερο και λιγότερο σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
Σχετικό άρθρο: Έντερο: Τα δύο σημάδια ότι έχει πρόβλημα – 3 τρόποι για να το διορθώσετε
4. Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
Τα σύκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διατηρηθεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και δεν χρειάζεται καν να τα φάτε για να έχετε αυτό το όφελος. Σε μια μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ένα υγιές εύρος.
Σχετικό άρθρο: Πώς θα ρίξετε το σάκχαρο μέσα σε 10 λεπτά
Ολόκληρος ο καρπός του σύκου ωφελεί επίσης τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία συχνά εμφανίζουν επιπλοκές στην υγεία τους. «Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη παθαίνουν φλεγμονή που συνδέεται με μεταβολικές διαταραχές», λέει η Smith. Και προσθέτει πως «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και καρδιαγγειακές παθήσεις».
Τα σύκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Τα σύκα δεν είναι πανάκεια, αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν κάποιες από τις φλεγμονώδεις επιπτώσεις του διαβήτη στο σώμα σας.