Site icon Όλο Υγεία

Το στρογγυλό φρούτο του Οκτωβρίου που προλαμβάνει την αναιμία, προστατεύει από πέτρες στα νεφρά και ενισχύει τον εγκέφαλο

Το στρογγυλό φρούτο του Οκτωβρίου που προλαμβάνει την αναιμία, προστατεύει από πέτρες στα νεφρά και ενισχύει τον εγκέφαλο

Photo: rf123

Το στρογγυλό φρούτο του Οκτωβρίου είναι ο καρπός ενός δέντρου της οικογένειας Rutaceae. Καλλιεργείται ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές για τον γλυκό του καρπό και μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, σε μορφή χυμού ή ως αρωματική προσθήκη. Την ίδια στιγμή, όμως, παρέχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή αυτού του φρούτου, με τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα και την Ισπανία να ακολουθούν. Σημαντική παραγωγή, ωστόσο, υπάρχει και στην Ελλάδα, με την ελληνική ποικιλία ξεκινά να ωριμάζει κυρίως τον Οκτώβριο, όποτε και είναι η καλύτερη εποχή για να τα γευτούμε.

Ποια είναι τα 6 ροφήματα που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια – Καθυστερούν τη γήρανση

Το στρογγυλό φρούτο του Οκτωβρίου και η διατροφική του αξία

Το πορτοκάλι είναι ένα στρογγυλό φρούτο με φλούδα και χωρίς κουκούτσι που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Η γεύση μπορεί να ποικίλλει από ζουμερή και γλυκιά έως πικρή, ανάλογα με την ποικιλία – πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και το Χάμλιν.

Τα περισσότερα πορτοκάλια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, εκτός από ποικιλίες όπως τα κόκκινα (σαγκουίνι), που έχουν μικρότερη εποχή.

Διατροφική αξία των πορτοκαλιών

Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει:

Ένα ποτήρι 150 ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη μετράει επίσης ως μία μερίδα, αν και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) αναφέρει ότι ο χυμός πορτοκαλιού μετρά μόνο μία φορά την ημέρα, ανεξάρτητα από το πόσο πίνετε.

Τα οφέλη που έχει το πορτοκάλι για την υγεία

  1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες
  2. Περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς
  3. Είναι μια καλή πηγή κιτρικών αλάτων που μπορεί να προστατεύσει από πέτρες στα νεφρά
  4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας
  5. Μπορεί να προάγει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

1. Καλή πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών

Είναι γνωστό ότι τα εσπεριδοειδή, και κυρίως τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως η β-κρυπτοξανθίνης, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και το κόκκινο πορτοκάλι παρέχει λυκοπένιο.

Τα πορτοκάλια περιέχουν ενώσεις που προάγουν την υγεία γνωστές ως φλαβανόνες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα φυτοχημικά βοηθούν στην υποστήριξη του σώματος και μας προστατεύουν από παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Πιστεύεται επίσης ότι έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιμικροβιακά οφέλη.

Επιπλέον, η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τη σάρκα, επομένως η χρήση συνταγών που ενσωματώνουν το ξύσμα ενός πορτοκαλιού θα δώσει στη διατροφή σας μια επιπλέον ώθηση.

Ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι και τόσο υγιεινός – Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Η έρευνα δείχνει ότι μία από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, που ονομάζεται εσπεριδίνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αυτή η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια κλινική μελέτη ανέφερε ότι ένα καθημερινό ποτήρι χυμού πορτοκαλιού για τέσσερις εβδομάδες έχει αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Περαιτέρω μελέτες προτείνουν ότι η συμπερίληψη των εσπεριδοειδών στη διατροφή προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

3. Μπορεί να προστατεύσει από πέτρες στα νεφρά

Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή κιτρικών αλάτων που πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας

Τα πορτοκάλια δεν είναι μια αξιόπιστη πηγή σιδήρου, αλλά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος, δύο ενώσεων που όταν καταναλώνονται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο βελτιώνουν την πρόσληψη αυτού του σημαντικού μετάλλου.

Πορτοκάλι κάρα κάρα: Το φρούτο από την Βενεζουέλα που ρίχνει την χοληστερόλη, βοηθάει στο αδυνάτισμα και ενισχύει ανοσοποιητικό

5. Μπορεί να προάγει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Υπάρχει πολλά υποσχόμενη έρευνα για το ρόλο των φλαβονοειδών στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα πορτοκάλια, ιδίως, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version