Υπάρχει ένα εποχικό, «μεθυστικό» φρούτο που είναι πλούσιο στην απαραίτητη βιταμίνη C, αλλά και γεμάτο με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ και κάλιο. Αυτά τα συστατικά τού προσφέρουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και προστατεύουν από σοβαρές παθήσεις.
Είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Δείτε, λοιπόν, πώς η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.
Σταφύλι: Ποια ποικιλία είναι καλύτερη για απώλεια βάρους; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
Ποιο είναι το «μεθυστικό» φρούτο με τα πολλά οφέλη για την υγεία
«Τα σταφύλια είναι φανταστικά γιατί όχι μόνο είναι προσιτά, αλλά είναι και ευέλικτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά πιάτα και καταστάσεις», λέει ο διαιτολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ, Anthony DiMarino, και μιλά για τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία και πώς να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας.
- Προλαμβάνουν τον καρκίνο
- Προστατεύουν από διαβήτη
- Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
- Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου
- Επιβραδύνουν τη γήρανση
1. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο. «Έτσι τα αντιοξειδωτικά απελευθερώνονται και μειώνουν το οξειδωτικό στρες για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου», εξηγεί ο DiMarino.
Τα σταφύλια διαθέτουν επίσης το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κατεχίνες, κερκετίνη και ανθοκυανίνες, άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να είναι ένας ισχυρός συνδυασμός κατά του καρκίνου.
Η «υπερτροφή» που ενυδατώνει και ρίχνει τη χοληστερόλη – Κάνει καλό στα μάτια και τα οστά
2. Προστατεύει από τον διαβήτη
Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.
3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
«Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», σημειώνει ο DiMarino. Επομένως, ταιριάζουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι τα σταφύλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή πρόσληψη καλίου, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
4. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ρεσβερατρόλη ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλό σας.
«Σκεφτείτε τη νόσο Πάρκινσον και τη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτά μπορεί να είναι σημάδια οξειδωτικού στρες. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών των ασθενειών», εξηγεί ο DiMarino.
Αν και μια μελέτη έχει δείξει τις δυνατότητες του αντιοξειδωτικού για την πρόληψη των γνωστικών διαταραχών, χρειάζεται ακόμα να γίνει περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να καταλάβουμε πραγματικά αν είναι ωφέλιμο.
Τα 6 φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, σύμφωνα με ειδικό
5. Επιβραδύνει τη γήρανση
Αν θέλετε να πολεμήσετε τη γήρανση, τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη νεότητά σας. Η ρεσβερατρόλη -πάλι αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό- διεγείρει το γονίδιο SirT1, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας τη δομή των κυττάρων και προστατεύοντας τα κύτταρα.
«Βοηθά στην προστασία ορισμένων γονιδίων που προάγουν την υγιή γήρανση και τη μακροζωία», καταλήγει ο DiMarino.
Tροφές μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση;
- Μούρα
- Μπανάνες
- Παντζάρια
- Αγκινάρες
- Μαύρη σοκολάτα
- Ακτινίδια
- Καρπούζι
- Βρώμη
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Σκόρδο
- Γιαούρτι
- Ρόδια
- Κανέλα
- Ξηροί καρποί
- Εσπεριδοειδή
- Λιπαρά ψάρια
- Ντομάτα
- Μπρόκολο
- Πατάτες
- Άπαχο κρέας
- Ελαιόλαδο
- Καρότα
- Αυγά
- Όσπρια