Site icon Όλο Υγεία

Σουβλάκι ή μπέργκερ: Ποιο είναι πιο υγιεινό και πόσες θερμίδες έχουν

σουβλάκι ή μπέργκερ

Αν στις διακοπές αναρωτιέστε τι να φάτε, σουβλάκι ή μπέργκερ, χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας εδώ σας έχουμε όλες τις πληροφορίες για να επιλέξετε το πιο υγιεινό.

Όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή ή είναι δωρεάν ή παχαίνουν! Και η ζωή δεν θα ήταν το ίδιο ωραία αν δεν υπήρχε το fast food. Όμως όσο νόστιμο κι αν είναι ένα ζουμερό μπέργκερ ή ένα πιτόγυρο, άλλο τόσο μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Οπότε σουβλάκι ή μπέργκερ; Ποιος θα είναι ο νικητής; Η Αναστασία Κόκκαλη, διαιτολόγος – διατροφολόγος μας τα βάζει στο μικροσκόπιο.

σουβλάκι ή μπέργκερ

Τι περιέχει το σουβλάκι

Πίτα: Μία πίτα μεσαίου μεγέθους στα κάρβουνα έχει περίπου 200 θερμίδες. Αν έχει ψηθεί στο λάδι, φτάνει τις 250-350 θερμίδες και έχει πολύ λίπος και τρανς λιπαρά. Η πίτα ολικής δεν διαφέρει πολύ σε θερμίδες αλλά είναι καλύτερη επιλογή.

Κρέας: Τα 80 γρ. που θεωρητικά περιέχει ένα μετρίου μεγέθους σουβλάκι έχουν σε θερμίδες:

Τηγανητές πατάτες: Έχουν χαμηλή διατροφική αξίας λόγω trans λιπαρών οξέων που περιέχουν.  Ένα μετρίου μεγέθους σουβλάκι έχει περίπου 30 γρ. πατάτες τηγανιτές δηλαδή περίπου 90 θερμίδες.

Σάλτσες / Σος: Συνήθως μπαίνουν ~25 γρ. σάλτσας:

Λαχανικά: Προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στο σουβλάκι. Ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι είναι πολύ καλές επιλογές.

Συνολικές θερμίδες: Ένα σουβλάκι με γύρο χοιρινό απ’ όλα μπορεί να φτάσει τις 670 θερμίδες ή και…1100 θερμίδες! Ένα σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο στήθος (πίτα αλάδωτη, λαχανικά, γιαούρτι, μουστάρδα, κέτσαπ) έχει περίπου 390 θερμίδες.

σουβλάκι ή μπέργκερ

Τι περιέχει το μπέργκερ

Με όσα περισσότερα υλικά το φορτώνετε, τόσο αυξάνονται τα λίπη και οι θερμίδες. Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των χάμπουργκερ είναι κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αφυδατωμένα ή αποξηραμένα.

Κρέας: Συνήθως είναι μοσχαρίσιο, αλλά μπορεί να είναι και χοιρινό, αρνίσιο ή κοτόπουλο. Οι θερμίδες είναι περίπου από 250-350 ανάλογα το μέγεθος.

Λίπος και αλάτι: Το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπος σε ένα χάμπουργκερ ξεπερνά το 40% και μπορεί να φτάσει και το 55%, ενώ η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή.

Ψωμί: Περιέχει διογκωτικές ύλες για να παραμένει αφράτο, ζάχαρη για να είναι πιο γευστικό και συντηρητικά για να διατηρείται για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Τυρί: Συνήθως στο burger μπαίνει τυρί τσένταρ, το οποίο περιέχει πολύ αλάτι, που σημαίνει ότι επηρεάζει τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά. Μία έως δύο φέτες τυριού έχει περίπου 50 θερμίδες.

Αλλαντικά όπως μπέικον: Συνήθως το μπέικον είναι τηγανισμένο, επομένως έχει τρανς λιπαρά, αλάτι. Μία φέτα του φτάνει τις 55 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια λιπαρά. Επίσης ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι τα επεξεργασμένα κρεατικά όπως τα αλλαντικά είναι παράγοντες καρκίνου.

Σάλτσες, πατάτες και λαχανικά: Ό,τι ισχύει και παραπάνω.

Συνολικές θερμίδες: Ένα μπέργκερ μπορεί να ξεπερνά τις 900 θερμίδες εάν περιέχει τυρί, αλλαντικά, σος, πατάτες. Φυσικά εάν επιλέξτε ένα μπέργκερ με μπιφτέκι γαλοπούλας ή κοτόπουλο, χωρίς τυρί, σος και αλλαντικά μειώνεται κατά πολύ το θερμιδικό φορτίο.

Σουβλάκι ή μπέργκερ: And the winner is…

To μπέργκερ περιέχει περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ το σουβλάκι με πίτα περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες θερμίδες.
Το σουβλάκι είναι πιο ισορροπημένο θρεπτικά ενώ αν ζητήσετε πίτα αλάδωτη, κρέας κοτόπουλο αντί για χοιρινό, περισσότερη ντομάτα και κρεμμύδι, τζατζίκι κι όχι σος μουστάρδας ή πικάντικες σάλτσες και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες τότε έχετε ένα υγιεινό, ολοκληρωμένο γεύμα.

Όλο Υγεία

Exit mobile version