Φτιάξτε μια συνταγή που ταιριάζει δύο πολύ θρεπτικά τρόφιμα με γευστικό και πρωτότυπο τρόπο: σολομό με κινόα.
Ο σολομός είναι ένα πολύ θρεπτικό ψάρι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά που είναι ευεργετικά για την καρδιά μας, ενώ η κινόα θεωρείται σούπερ τροφή. Απολαύστε τα σε μια νόστιμη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ κινόα
- 140 γρ Φιλέτο σολομός
- 1 κουταλιά Μέλι
- 1 κουταλιά Σόγια
- 2 κουταλιές Χυμό lime
- 5 γρ Κολίανδρος
- 5 γρ Μέντα
- 5 γρ Τζίντζερ, τριμμένο
- 5 γρ Πράσινο τσίλι
- 20 γρ Φρέσκο κρεμμυδάκι
- 50 γρ Λαχανίδα, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Σιγοβράζουμε την κινόα σε κατσαρόλα με νερό κι αλάτι, ενώ παράλληλα μαρινάρουμε τον σολομό με μέλι, σόγια και lime. Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Ψήνουμε το σολομό μέχρι να ροδίσει η κάθε πλευρά.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μυρωδικά, το τσίλι και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε με την κινόα, το μείγμα με τον χυμό lime, τη σάλτσα για ψάρια και τη λαχανίδα. Σερβίρουμε πάνω στη λαχανοσαλάτα.
Τα οφέλη
Εκτός από την καρδιά, η τακτική κατανάλωση σολομού έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τον εγκέφαλο. Η κινόα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες
Η διατροφική αξία του σολομού
Μια μερίδα σολομού μας παρέχει περίπου 200 θερμίδες. Είναι πολύ χαμηλός σε κορεσμένα λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Περιέχει και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.
Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή:
- Βιταμίνης Β12
- Βιταμίνης Β6
- Καλίου
- Βιταμίνης D
- Σεληνίου
- Υποφωσφορικός
- Ιωδίου
- Χολίνης
- Παντοθενικού οξέος
- Βιοτίνης
- Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων