Site icon Όλο Υγεία

Το Νο1 σνακ με πολλές πρωτεΐνες για καλύτερη υγεία του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

σνακ με πολλές πρωτεΐνες

photo: rf123

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τα σνακ. Άλλωστε, η πλειονότητα των ενηλίκων  τρώει τουλάχιστον ένα σνακ κάθε μέρα. Αυτά τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι συμβάλλουν στο 20% περίπου της συνολικής πρόσληψης θερμίδων των περισσότερων ενηλίκων την ημέρα.

Και ενώ δεν είναι δύσκολο να βρείτε ένα σνακ που να έχει καλή γεύση, από τα πατατάκια μέχρι τη σοκολάτα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε αυτό με ισορροπία τόσο στη γεύση όσο και στη διατροφή.

Συγκεκριμένα, η εύρεση ενός σνακ που περιλαμβάνει δύο σημαντικούς παράγοντες -έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι καλό για την υγεία του εντέρου– μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση.

Ένας γαστρεντερολόγος, λοιπόν, αποκαλύπτει στο Eating Well την κορυφαία επιλογή του για ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που είναι φανταστικό για την υγεία του εντέρου σας και έχει υπέροχη γεύση. Είτε ψάχνετε κάτι που να τροφοδοτεί την προπόνησή σας, είτε να σας ξεκουράζει μεταξύ των γευμάτων είτε απλά να βελτιώνει το πεπτικό σας σύστημα, υπάρχει λύση!

Πώς να επιλέξετε υγιεινά σνακ

Η επιλογή των σωστών σνακ μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, από το να βοηθήσει στην ανακούφιση πιθανών διαταραχών στην υγεία του πεπτικού έως την προσθήκη σημαντικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας.

«Το κλειδί είναι να επιλέγουμε σνακ που πραγματικά ενισχύουν την υγεία μας και όχι εκείνα που καταστρέφουν την ενέργειά μας και την ημέρα μας», σημειώνει ο Will Bulsiewicz, γαστρεντερολόγος και ιατρικός διευθυντής του Zoe στις ΗΠΑ.

Ο τέλειος τρόπος για να το πετύχετε; Ο Δρ. Bulsiewicz συμβουλεύει να αναζητήσετε επιλογές που θεωρούνται πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. «Αυτός είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κορεσμό, που σημαίνει λιγότερη πείνα και πιο χαρούμενη, ικανοποιημένη κοιλιά. Τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες διεγείρουν την απελευθέρωση του GLP-1, τη φυσική εκδοχή του Ozempic», εξηγεί.

Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που διεγείρουν την απελευθέρωση αυτής της φυσικής ορμόνης στο σώμα μας, εξηγεί ο Bulsiewicz.

Δημοσιευμένη έρευνα που διεξήχθη από το Zoe δείχνει ότι η κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας, υπερεπεξεργασμένων σνακ που έχουν λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως καραμέλες ή μπισκότα, σχετίζεται με υψηλότερα τριγλυκερίδια, χειρότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και περισσότερη πείνα.

Τα σνακ που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ωστόσο, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Δρ. Bulsiewicz. «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το σνακ δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, αλλά όταν τσιμπολογάτε καλό είναι να επιλέγετε σνακ υψηλής ποιότητας», τονίζει.

Το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για καλύτερη υγεία του εντέρου

Όταν ψάχνετε για ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, υπάρχουν ορισμένα που πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις. Όταν ρωτήθηκε για την κορυφαία επιλογή του, ο Δρ. Bulsiewicz μοιράστηκε με χαρά ότι τα φασολάκια edamame είναι το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για καλύτερη υγεία του εντέρου.

Οι τρυφεροί κόκκοι σόγιας είναι φθηνοί, νόστιμοι και ένα φλιτζάνι από αυτό το σνακ προσφέρει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών συμπιεσμένων σε μόλις 188 θερμίδες. Ο ειδικός επισημαίνει επίσης ότι αυτό το σνακ σας βοηθά να μείνετε χορτάτοι για να υποστηρίξετε τους στόχους διαχείρισης βάρους λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα, η έρευνα σε ζώα έδειξε θετικές επιδράσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου όταν καταναλώνονταν πρωτεΐνη σόγιας.

Δεδομένα για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσαν επίσης ότι η πρόσληψη ισοφλαβονών σόγιας (ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια που έχουν ιδιότητες παρόμοιες με οιστρογόνα) μπορεί να συνδέεται με ευεργετικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου.

Το edamame μπορείτε επίσης να το απολαύσετε ως χούμους ή ως συστατικό στο φαλάφελ. Μια εναλλακτική επιλογή είναι το ξηρό ψητό edamame, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μια ποικιλία προσυσκευασμένων γευμάτων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version