Οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετά τρόφιμα και το σκόρδο είναι δυνητικά ένα από αυτά.
Η παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμφανίζεται όταν το οξύ από το στομάχι επιστρέφει από το στομάχι μέσω του οισοφάγου, προς το λαιμό. Μπορεί να προκαλέσει καούρα -μια αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο και στο λαιμό, ενώ ένα άτομο μπορεί επίσης να βιώσει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα του από το οξύ του στομάχου.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο, μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα το πρόβλημα αυτό και κατ’επέκταση καούρα. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τα ίδια ερεθίσματα. Αυτό που επηρεάζει ένα άτομο μπορεί να μην επηρεάζει ένα άλλο.
Πολλές συνταγές περιλαμβάνουν μαγειρεμένο φρέσκο σκόρδο, σε σκόνη ή λάδι σκόρδου. Ωστόσο, είναι επίσης ασφαλές για κατανάλωση ωμό και αυτή η μορφή δίνει στα πιάτα πιο έντονη γεύση. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής ή εκχύλισμα για εφαρμογή στο δέρμα.
Μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η έρευνα για την επίδραση της διατροφής στην γιστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος έχε δώσει αντιφατικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στον κάθε άνθρωπο.
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο μελετημένα φυτικά συμπληρώματα και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως συμπληρωματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Αλλά, ενώ μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συνεισφέρει σε γαστρεντερικές διαταραχές, αντί να τις βελτιώσει.
Τι θα συμβεί εάν φάτε πολύ σκόρδο;
Κατά την κατανάλωση θεραπευτικών δόσεων σκόρδου, ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και απώλεια όρεξης.
Τα άτομα με την πάθηση αυτή παρουσιάζουν επανειλημμένα παλινδρόμηση, η οποία ερεθίζει την επένδυση του οισοφάγου. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι πιο αισθητές με το ωμό σκόρδο.
Μια μελέτη του 2019 σε αρουραίους συνέκρινε τις επιδράσεις του ωμού και του μαύρου σκόρδου στην οισοφαγίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή της επένδυσης του οισοφάγου λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Το μαύρο σκόρδο ζυμώνεται κάτω από ελεγχόμενες υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία για κάποιο χρονικό διάστημα και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών από το ωμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην οισοφαγίτιδα, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.
Το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν το καταναλώνουν ως πρόσθετο συστατικό στα τρόφιμα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως:
- κακή αναπνοή
- δυσάρεστη μυρωδιά σώματος
- καούρα
- στομαχικές διαταραχές
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές παρενέργειες όπως:
- αέρια και μετεωρισμός
- παλινδρόμηση
- ναυτία και έμετος
- κοιλιακό άλγος
- δυσκοιλιότητα
- διάρροια
- φλεγμονή και εξέλκωση του βλεννογόνου του στομάχου
Τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν λάβουν συμπληρώματα σκόρδου, επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων και να αλληλεπιδράσουν με διαιτητικά βότανα και άλλα συμπληρώματα.
Τα οφέλη του σκόρδου
Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί:
- να ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης
- να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
- να μειώσει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης
- να προστατεύσει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με κυτταρική βλάβη και γήρανση
- να μειώσει το οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στην οστεοπόρωση
- να μειώσει τη σοβαρότητα του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα
Αν και οι μελέτες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες καταλάβουν πλήρως τις δυνατότητες αυτού του τροφίμου.
Άλλες θεραπείες για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν ήπιες περιπτώσεις της πάθησης μέσω του τρόπου ζωής και διατροφικών στρατηγικών όπως:
- διατηρώντας ένα μέτριο βάρος,
- διακόπτοντας το κάπνισμα,
- αποφεύγοντας τα γεύματα αργά το βράδυ
- αποφεύγοντας να ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα
- υπερυψώνοντας το κεφάλι όσο βρίσκεστε στο κρεβάτι
- αυξάνοντας την πρόσληψη διαιτητικών ινών
- αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τροφές και ποτά που σχετίζονται με παλινδρόμηση οξέος, όπως όξινα τρόφιμα, αλκοόλ και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία τόσο της πάθησης όσο και της καούρας, εάν ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές στρατηγικές δεν επιλύουν τα συμπτώματά τους. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν:
- αντιόξινα όπως το ανθρακικό ασβέστιο
- αναστολείς Η2 όπως η φαμοτιδίνη και η σιμετιδίνη
- αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπως η ραμπεπραζόλη, η εσομεπραζόλη και η δεξλανσοπραζόλη