Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία, αλλά θέματα όπως τα αέρια και το φούσκωμα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή ζωή. Ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατ’ εξοχήν στα ελληνικά φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δυσφορία και πεπτική δυσφορία.
Η προσοχή σε αυτά τα συστατικά και η επιλογή εναλλακτικών φιλικών προς το έντερο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση ενός πιο υγιούς πεπτικού συστήματος.
Ο κλινικός διατροφολόγος, Renato Fernandes, και ο διατροφολόγος και συγγραφέας φυσικής κατάστασης στο SmartFitnessResults, Steve Theunissen, μίλησαν στο She Finds για ένα δημοφιλές μαγειρικό συστατικό που πρέπει να περιορίσετε, επειδή μπορεί να επιδεινώσει πεπτικά συμπτώματα όπως τα αέρια και το φούσκωμα.
Το συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα ελληνικά φαγητά κάνει κακό στο έντερο
Ο Fernandes αποκάλυψε ότι το σκόρδο είναι ο ένοχος που πρέπει να αποφύγετε και ο Theunissen μοιράστηκε τη σύστασή του για μια πιο υγιεινή εναλλακτική.
Το σκόρδο, ενώ είναι γνωστό για τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την πλούσια γεύση του, μπορεί μερικές φορές να συμβάλει σε πεπτικές ενοχλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αερίων και του φουσκώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ορισμένους τύπους υδατανθράκων, όπως οι φρουκτάνες, οι οποίοι δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο.
«Το σκόρδο είναι στην πραγματικότητα ένας κοινός ένοχος για αέρια, φούσκωμα και διαταραχή της υγείας του εντέρου. Εμπίπτει στην κατηγορία των τροφίμων FODMAPS, που απορροφώνται ελάχιστα από το γαστρεντερικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος ή δεν απορροφώνται καθόλου», δήλωσε ο Fernandes και πρόσθεσε:
«Λόγω της κακής απορρόφησής τους, αυτές οι τροφές τραβούν νερό στο έντερο και ζυμώνονται από βακτήρια, οδηγώντας σε συσσώρευση αερίων στα έντερα».
Γιατί το σκόρδο μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στο έντερο
Ο λόγος που αυτό το νόστιμο μπαχαρικό μπορεί να αναστατώσει το πεπτικό σας σύστημα και να σας προκαλέσει αέρια είναι επειδή είναι πλούσιο σε φρουκτάνες, έναν τύπο ζυμώσιμου υδατάνθρακα που βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως κρεμμύδια, πράσα, σιτάρι, σίκαλη, ινουλίνη και ρίζα κιχωρίου.
Οι άνθρωποι έχουν έλλειψη του ενζύμου που απαιτείται για τη διάσπαση των φρουκτανών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο, όπου λαμβάνει χώρα η περισσότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Ως αποτέλεσμα, οι φρουκτάνες περνούν ως επί το πλείστον άπεπτες στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου. Αυτή η ζύμωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και μερικές φορές κοιλιακό άλγος.
Εάν το σκόρδο σας προκαλεί πεπτική δυσφορία, υπάρχουν πολλές πιο ήπιες εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το τζίντζερ είναι μια εξαιρετική επιλογή, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές του ιδιότητες.
«Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό πεπτικό βοήθημα. Περιέχει ενώσεις όπως η τζίντζερόλη που βοηθούν στη χαλάρωση του εντερικού σωλήνα, στη μείωση του φουσκώματος και στην ομαλή κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Αυτό όχι μόνο ανακουφίζει από οποιαδήποτε ενόχληση, αλλά επίσης ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», καταλήγει ο Theunissen.