Το να τρώτε φαγητά που είναι στην εποχή τους δεν είναι μόνο καλύτερο για εσάς, αλλά και για τον πλανήτη, επειδή μειώνει την ανάγκη για κατάψυξη των τροφίμων. Γι’αυτό, φρούτα και λαχανικά εποχής -και συγκεκριμένα ένα πεντανόστιμο «σγουρό» λαχανικό» πρέπει να είναι στη λίστα αγορών σας αυτή την περίοδο.
Οι ειδικοί μάς υπενθυμίζουν συνεχώς να τρώμε περισσότερα λαχανικά, αλλά υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά -όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο– βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Όμως, αυτή η υπερτροφή φυτικής προέλευσης καταρρίπτει αυτόν τον μύθο.
Το «σγουρό» λαχανικό με τα πολλά οφέλη για την υγεία
Το λάχανο kale (λαχανίδα), λοιπόν, το οποίο στην Ευρώπη φυτεύεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και αρχίζει να συλλέγεται γύρω στον Νοέμβριο, θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα των αγορών σας από τώρα μέχρι και την Πρωτοχρονιά.
Η Almudena Peña, συνιδρύτρια της εταιρείας βιολογικών φρούτων και λαχανικών Supernormal, εξηγεί: «Καλλιεργούμε την πράσινη και τη μοβ ποικιλία της λαχανίδας που, αν και έχουν παρόμοια στη γεύση, έχουν ελαφρώς διαφορετική υφή».
«Τα φύλλα της πράσινης ποικιλίας είναι λίγο πιο χοντρά, πιο σκληρά και πιο σγουρά από αυτά της κόκκινης ποικιλίας, τα οποία είναι ελαφρώς πιο λεία. Αλλά και τα δύο είναι νόστιμα», προσθέτει.
Τεράστια περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό με την πράσινη λαχανίδα είναι ότι περιέχει περισσότερο ασβέστιο ανά μερίδα από το γάλα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η λαχανίδα έχει 250 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια, πολύ υψηλότερα από τα 110 mg του πλήρους γάλακτος ανά 100 γρ.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνιστά οι ενήλικες 19 έως 64 ετών να καταναλώνουν 700 mg ασβεστίου την ημέρα, καθώς έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν:
- ότι βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και στη διατήρηση της υγείας των δοντιών
- ότι ρυθμίζει τις μυϊκές συσπάσεις, μεταξύ των οποίων και ο καρδιακός παλμός
- ότι φροντίζει να πήζει το αίμα κανονικά
Άλλα οφέλη της λαχανίδας για την υγεία
Η χοληστερόλη είναι γνωστό ότι παράγει χολικά οξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα λίπη. Όταν όλο το λίπος έχει απορροφηθεί και τα χολικά οξέα έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους, απορροφώνται εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται ξανά.
Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες
Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη στο PubMed, ορισμένες ουσίες στη λαχανίδα βοηθούν στη δέσμευση των χολικών οξέων για να αποτρέψουν την απορρόφησή τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης.
Μια μελέτη από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Kyushu της Ιαπωνίας διαπίστωσε ότι 149 άτομα που κατανάλωναν 14 γραμμάρια σκόνης λαχανίδας κάθε μέρα για 8 εβδομάδες μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της LDL-«κακής» χοληστερόλης, μαζί με την αρτηριακή πίεση, το λίπος στην κοιλιά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας.
Πώς να συμπεριλάβετε τη λαχανίδα στη διατροφή σας
Η Almudena προσθέτει ότι Η λαχανίδα συλλέγεται μέχρι περίπου τον Μάρτιο, ανάλογα με την εξέλιξη των θερμοκρασιών και είναι ένα ανθεκτικό στο κρύο φυτό που τα πάει καλύτερα στη βροχή από πολλά άλλα οπωροκηπευτικά.
Επιπλέον, είναι απίστευτα ευέλικτο και εκτός από το να προστίθεται στα πιάτα σας ως μέρος ενός κλασικού γεύματος «κρέας με λαχανικά», μπορεί να είναι νόστιμο σε μια σούπα ή ως μέρος ενός πιάτου με ζυμαρικά.
Τι να προσέχετε όταν καταναλώνετε λαχανίδα
Η λαχανίδα, γενικά, δεν ενέχει κινδύνους εάν περιλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές αποκαλούμενες «υπερτροφές», οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως παρεμβολή στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Κ, όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η βαρφαρίνη θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν προφυλάξεις. Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ, δεν συνιστάται σε άτομα που υποβάλλονται σε από του στόματος αντιπηκτικές θεραπείες.