Υπάρχει ένα αρχαίο σφαιρικό όσπριο που προσφέρει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως συνοδευτικό, είτε ως προσθήκη σε σαλάτες και σάλτσες.
Το άγριο όσπριο απαντάται στη Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή. Τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα αρακά χρονολογούνται από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής εκεί που σήμερα είναι η Ελλάδα, η Συρία, η Τουρκία και η Ιορδανία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καλλιέργειά του στο Δέλτα του Νείλου γινόταν ήδη από το 4800-4400 π.Χ. Μάθετε τι το κάνει το τόσο καλό για εμάς και εάν το κατεψυγμένο όσπριο είναι εξίσου υγιεινό με το φρέσκο.
Τα 7 έξυπνα σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ρίχνουν το σάκχαρο και ωφελούν το έντερο
Ποιο είναι το αρχαίο σφαιρικό όσπριο και ποια η διατροφική του αξία
Ο αρακάς δεν είναι λαχανικό αλλά ένα μικρό, βρώσιμο όσπριο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και τα φυστίκια Αιγίνης. Στην Ελλάδα, η εποχή του φρέσκου αρακά είναι από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, αλλά η πλειονότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε είναι κατεψυγμένα, καθιστώντας τον βασική τροφή για όλο το χρόνο.
Διατροφικό προφίλ του αρακά
Μια μερίδα 80g (μαγειρεμένη) περιέχει:
- 63 kcal/263 kj
- 5,4 g πρωτεΐνης
- 1,3 γρ λίπος
- 8,0 γρ υδατάνθρακες
- 4,5 g φυτικές ίνες
- 184 mg καλίου
- 104 mg φωσφόρου
- 1,2 mg σιδήρου
- 13 mg βιταμίνη C
Ο κατεψυγμένος ή ο φρέσκος αρακάς είναι πιο υγιεινός;
Διατροφικά, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου αρακά, καθιστώντας το κατεψυγμένο μια υγιεινή, οικονομικά αποδοτική επιλογή.
Είναι ο αρακάς ασφαλής για κατανάλωση;
Τα όσπρια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και ο αρακάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία σε τροφές, όπως τα φυστίκια Αιγίνης και η σόγια.
Πώς θα είναι υγιεινό και νόστιμο το κατεψυγμένο φαγητό – 7 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε
Όπως και άλλα όσπρια, ο αρακάς περιέχουν φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων λεκτινών και φυτικού οξέος, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων από τα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Περιέχει επίσης υδατάνθρακες, γνωστούς ως FODMAP, που διαφεύγουν από την πέψη και ζυμώνονται από βακτήρια στο έντερο και σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, δυσφορία και αέρια.
Τα οφέλη του αρακά για την υγεία
- Είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
- Βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
- Ενισχύει την πεπτική υγεία
- Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς
- Προστατεύει από τον καρκίνο
1. Είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, ο αρακάς είναι ένα χορταστικό συστατικό σε ένα γεύμα. Είναι επίσης μια χρήσιμη vegan πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
2. Βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο αρακάς αποτελούν χρήσιμο συστατικό εάν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Περιέχει άμυλο με τη μορφή αμυλόζης, η οποία επιβραδύνει την πέψη και οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα.
Ο αρακάς περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
3. Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Όντας πλούσιος σε φυτικές ίνες, ο αρακάς υποστηρίζει την πεπτική υγεία και οι φυτικές ίνες που παρέχει τροφοδοτούν τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι διαλυτές, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
4. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς
Ο αρακάς περιέχει φιλικά προς την καρδιά μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο και είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως καροτενοειδή και φλαβανόλες, που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει μας βοηθούν να διαχειριστούμε τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά της LDL χοληστερόλης.
Το μικροσκοπικό κόκκινο όσπριο που ρίχνει αποτελεσματικά το σάκχαρο
5. Προστατεύει από τον καρκίνο
Η τακτική συμπερίληψη οσπρίων, όπως ο αρακάς, στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών τους επιπέδων. Περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες, αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.