Σαλάτα: Τι αυξάνει τη φλεγμονή – Δεν είναι η σως

σαλάτα συστατικό ξηροί καρποί

Αν και η σαλάτα συχνά περιέχει μια ποικιλία από υγιεινά συστατικά και την προτιμάμε ως ένα ελαφρύ και διαιτητικό γεύμα, υπάρχει ένα απροσδόκητο συστατικό που κρύβεται μέσα της και θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στη φλεγμονή.

Η σαλάτα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θρεπτικής διατροφής αφού περιέχει φρέσκα λαχανικά, γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φυλλώδη πράσινα, τραγανά λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα υγιεινά δημητριακά είναι οι πιο συχνοί πρωταγωνιστές που προσφέρουν αίσθηση ευεξίας. Ωστόσο, κάτω από αυτά τα τραγανά στρώματα των λαχανικών υπάρχουν μερικά συστατικά που καταστρέφουν τους στόχους απώλειας βάρους σας και αυξάνουν τη φλεγμονή.

Τι είναι η φλεγμονή στο σώμα;

Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία του σώματος και αποτελεί μέρος της της ίασης και της θεραπείας σε μολύνσεις, τραυματισμούς και τοξίνες.

Όταν προκαλείται κάποια βλάβη στα κύτταρά μας ο οργανισμός μας απελευθερώνει χημικές ενώσεις που ενερφοποιούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση αντισωμάτων και πρωτεϊνών, καθώς και την αυξημένη ροή αίματος στη πάσχουσα περιοχή.

Εάν αυτό δεν υποχωρήσει, η φλεγμονή γίνεται χρόνια και επιδρά αρνητικά στους ιστούς και τα ζωτικά μας όργανα. Έρευνες έδειξαν πως η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται για μια σειρά καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, από άσθμα έως και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ποιο είναι το επιβλαβές συστατικό στη σαλάτα μας;

Προκειμένου να μάθουμε ποιο συστατικό της σαλάτας συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στη φλεγμονή, μιλήσαμε με την Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο και μας αποκάλυψε ότι οι ξηροί καρποί είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε στις σαλάτες.

«Όχι οι απλοί ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί, αλλά οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί με επικάλυψη καραμέλας. Οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Όμως το καβούρδισμα σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να καταστρέψουν τα καλά λιπαρά ή να οξειδωθούν. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και δημιουργούν φλεγμονή. Τα πρόσθετα σάκχαρα, εκτός από την αύξηση των θερμίδων, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.»

Τι προκαλούν οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί με επικάλυψη καραμέλας

Αυτοί οι ξηροί καρποί, με τη γλυκιά, καραμελωμένη επικάλυψη και την χορταστική τους υφή, προσφέρουν νοστιμιά στα λαχανικά και στις σαλάτες. Η αντίθεση του ξηρού καρπού και της καραμελωμένης επιφάνειάς του εισάγει μια έκρηξη γεύσης που αναδεικνύει μια συνηθισμένη σαλάτα. Αλλά ενώ οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί με επικάλυψη καραμέλας προσφέρουν μια απολαυστική τραγανή γεύση, η γλυκύτητα τους αυξάνει θερμίδες και πρόσθετα σάκχαρα.

Η εξισορρόπηση της συνολικής σύνθεσης της σαλάτας ή η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων για την ενσωμάτωση της γλυκύτητας μπορεί να ελέγξει τις θερμίδες και την πρόσληψη ζάχαρης.

Ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις

Αν εξακολουθείτε να θέλετε τη γεύση των ξηρών καρπών για την τραγανή τους υφή στις σαλάτες σας, υπάρχουν μερικές πιο υγιεινές επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε. Η διαιτολόγος συνιστά:

Οι ξηροί καρποί, ωμοί ή ψημένοι, είναι μια καλή προσθήκη σε μια σαλάτα. Θα σας κρατήσουν χορτάτους και ικανοποιημένους για ώρες μετά το γεύμα. Όχι μόνο αυτό , αλλά μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, έως και 2 μερίδες την ημέρα, βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Όμως έχετε υπόψη σας ότι και οι ωμοί ξηροί καρποί μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως σαλμονέλα και Ε. Coli. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές φορές οι καρποί ρίχνονται ή πέφτουν στο έδαφος κατά τη συγκομιδή. Εάν το έδαφος είναι μολυσμένο με βακτήρια, οι καρποί θα έρθουν εύκολα σε επαφή με τα βακτηρίδια.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί μπορεί να περιέχουν την τοξική καρκινογόνο αφλατοξίνη, η οποία παράγεται από μύκητες που μερικές φορές μολύνουν καρπούς και σπόρους.

Τι μπορείτε να κάνετε; Η καλύτερη επιλογή, εάν σας αρέσουν οι ψημένοι καρποί, είναι να τους αγοράζετε ωμούς και να τους ψήνετε μόνοι σας, κατά προτίμηση στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Scroll to Top