Τα ροφήματα που αυξάνουν τη φλεγμονή και το σάκχαρο – Πρέπει να τα κόψετε «μαχαίρι»

Μια υγιεινή διατροφή είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Αυτό που καταναλώνετε το πρωί, ροφήματα και φαγητό, μπορεί να δώσει τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τη μεταβολική σας υγεία.

Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά το σώμα σας να θεραπευτεί και να αμυνθεί από βλάβες. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και των αυτοάνοσων διαταραχών. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της φλεγμονής και αυτό περιλαμβάνει και τα ροφήματα που πίνετε.

Τα ζαχαρούχα ροφήματα αποτελούν κοινό μέρος της πρωινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία σας. Αυτά τα ποτά συχνά οδηγούν σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που πέφτουν στη συνέχεια απότομα και εσείς αισθάνεστε κουρασμένοι και επιθυμείτε περισσότερη ζάχαρη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μοτίβο μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη χρόνια φλεγμονή. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των ποτών και η πραγματοποίηση πιο υγιεινών επιλογών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή καλύτερης υγείας.

Η Δρ Krutika Nanavati, διατροφολόγος και διαιτολόγος, αποκαλύπτει πέντε πρωινά ροφήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αιχμές σακχάρου στο αίμα. Μάθετε για τους κινδύνους αυτών των ροφημάτων παρακάτω.

Τα 5 ροφήματα που αυξάνουν τη φλεγμονή και το σάκχαρο:

  1. Ζαχαρούχα ροφήματα καφέ
  2. Έτοιμοι χυμοί φρούτων
  3. Ενεργειακά ροφήματα
  4. Αναψυκτικά με ανθρακικό
  5. Smoothies (έτοιμα)

1. Ζαχαρούχα ροφήματα καφέ

Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι ένας πρωινός σωτήρας, οι ζαχαρούχες εκδοχές όπως οι λάτε και οι καπουτσίνο φορτωμένοι με σιρόπι και σαντιγί δεν είναι και ό,τι καλύτερο. «Αυτά τα ροφήματα μπορεί να περιέχουν αρκετή ζάχαρη, ανεβάζοντας το σάκχαρο στο αίμα και προωθώντας τη φλεγμονή» λέει η Δρ Nanavati.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες. Επιπλέον, αυτά τα ποτά περιέχουν συχνά μεγάλο αριθμό κενών θερμίδων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και να επιδεινώσουν περαιτέρω τη φλεγμονή. Η επιλογή του μαύρου καφέ ή ενός απλού εσπρέσο μπορεί να είναι ένας πολύ πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε την πρωινή σας δόση καφεΐνης και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

2. Έτοιμοι χυμοί φρούτων

Αν και τα φρούτα είναι γενικά υγιεινά, οι χυμοί φρούτων που αγοράζονται στο κατάστημα συχνά κρύβουν συμπυκνωμένα σάκχαρα και στερούνται φυτικών ινών. Η Δρ Nanavati εξηγεί: «Αυτοί οι χυμοί οδηγούν σε αιχμές σακχάρου στο αίμα και χάνουν τα χορταστικά οφέλη των ολόκληρων φρούτων».

Πολλοί χυμοί που αγοράζονται στο κατάστημα περιέχουν επίσης πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή.

Η απουσία φυτικών ινών σημαίνει ότι τα σάκχαρα του χυμού απορροφώνται πιο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας χυμό στο σπίτι χρησιμοποιώντας ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζοντας ότι θα διατηρήσετε τις ευεργετικές φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

3. Ενεργειακά ροφήματα

Σχεδιασμένα για έντονες προπονήσεις, τα αθλητικά ροφήματα καταναλώνονται συχνά ως πρωινά ροφήματα από πολλούς. Ωστόσο, μπορεί να έχουν και τα μειονεκτήματά τους.

Η Δρ Nanavati προειδοποιεί: «Είναι φορτωμένα με ζάχαρη και ηλεκτρολύτες που είναι περιττοί για τους περισσότερους ανθρώπους, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη φλεγμονή».

Αυτά τα ροφήματα είναι σχεδιασμένα για να αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, αλλά για το μέσο άνθρωπο, ειδικά το πρωί, είναι περιττά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη ενεργειακή έξαρση που ακολουθείται από μια απότομη πτώση, καθιστώντας τα μια κακή επιλογή για μια πρωινή αναζωογόνηση. Αντ’ αυτού, προτιμήστε νερό ή τσάι από βότανα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

4. Αναψυκτικά με ανθρακικό

Τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά είναι δημοφιλείς αλλά δεν είναι καλές επιλογές. «Αυτά τα ποτά είναι γεμάτα με ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία συνδέονται με φλεγμονή και δυσλειτουργία του σακχάρου στο αίμα» σημειώνει η Δρ Nanavati.

Ο συνδυασμός της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και των τεχνητών πρόσθετων μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου και αντίστασης στην ινσουλίνη. Το ανθρακικό σε αυτά τα ποτά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία, καθιστώντας τα μια λιγότερο ιδανική επιλογή για πρωινό ρόφημα. Προτιμήστε ανθρακούχο νερό με λίγο λεμόνι ή λάιμ για μια δροσιστική εναλλακτική λύση χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα.

5. Smoothies (έτοιμα)

Τα smoothies που αγοράζονται από καταστήματα μπορεί να είναι εξίσου ζαχαρούχα με τους χυμούς φρούτων. «Αυτά τα smoothies συχνά περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα από φρούτα και σιρόπια» λέει η Dr. Nanavati.

Η ευκολία των smoothies που αγοράζονται από το κατάστημα έρχεται συχνά με κόστος τα πρόσθετα σάκχαρα και τα συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αναιρέσουν τα οφέλη για την υγεία των φρούτων και των λαχανικών που περιέχουν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενες από μια πτώση που σας αφήνει να αισθάνεστε υποτονικοί.

Η ίδια συνιστά να επιλέγετε υγιεινές σπιτικές εκδοχές με περιορισμένα πρόσθετα σάκχαρα και ολόκληρα φρούτα για φυτικές ίνες. Φτιάχνοντας τα δικά σας smoothies στο σπίτι, μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά και να διασφαλίζετε ότι ξεκινάτε την ημέρα σας ισορροπημένα και θρεπτικά.

Το να κάνετε προσεκτικές επιλογές σχετικά με τα πρωινά σας ροφήματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα ροφήματα και επιλέγοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top