Θεωρείται «ρόφημα της ευεξίας», χάρη στα αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά του. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», η οποία αναφέρεται στην «καλή αίσθηση» που έχει ένα άτομο αφού το πιει. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Πυκνό σε θρεπτικά συστατικά, είναι μέρος μιας ομάδας τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που διαθέτουν άφθονα καλά βακτήρια, τα οποία έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και στην ανακούφιση της φλεγμονώδους απόκρισης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Τα 5 πιο υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα που προτείνουν οι διαιτολόγοι
Το «ρόφημα της ευεξίας» και η διατροφική του αξία
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση. Προέρχεται από την ορεινή περιοχή που χωρίζει την Ασία και την Ευρώπη. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο αραιό σε σύσταση, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για κατανάλωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πήξει για να σχηματιστεί γιαούρτι κεφίρ.
Με την έντονη ξινή γεύση του, το κεφίρ είναι επίσης ελαφρώς αφρώδες, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, ένα υποπροϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση. Το κεφίρ είναι καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια που υποστηρίζουν το έντερο.
Διατροφικό προφίλ του κεφίρ
Μία μερίδα (250 ml) κεφίρ περιέχει περίπου:
- 145 kcal
- 8,3 γρ πρωτεΐνης
- 7,5 γρ λίπος
- 11 γρ υδατάνθρακες
- 333 mg ασβεστίου
- 28 mg μαγνησίου
- 383 mg καλίου
- 0,7mcg Β12
Τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία
- Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
- Παρέχει ωφέλιμα βακτήρια.
- Μπορεί να προστατεύσει από βακτηριακή μόλυνση.
- Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και στη βελτίωση της πέψης.
- Μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
- Υποστηρίζει υγιή οστά.
- Περιέχει προβιοτικά και έτσι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
- Μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονώδη απόκριση που σχετίζεται με τις αλλεργίες.
1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κεφίρ, είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμων πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Συνεισφέρουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες Α, D και Κ, βιταμίνες Β και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.
2. Πηγή ωφέλιμων βακτηρίων και βιοδραστικών
Το κεφίρ έχει μια ευρεία και ποικιλόμορφη σύνθεση ευεργετικών βακτηρίων και μυκήτων, περισσότερο από το γιαούρτι. Αυτά τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων που έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, από τη βελτίωση της πέψης έως τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
3. Μπορεί να προστατεύσει από βακτηριακή μόλυνση
Ορισμένα από τα βακτήρια που βρίσκονται στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Αυτό το κάνουν αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών στελεχών σαλμονέλας, ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και escherichia coli (e coli).
4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανασταλτικής επίδρασης στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE) και της επακόλουθης χαλάρωσης των φλεβών και των αρτηριών.
5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Το κεφίρ μπορεί να έχει άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στη διαχείριση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί που εμπλέκονται.
6. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ υποστηρίζει την πέψη τους, πιθανώς λόγω της ποικίλης μικροβιακής του περιεκτικότητας. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και να βελτιώσουν την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η υπερτροφή που μειώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
7. Μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) στο κεφίρ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη διάσπαση της λακτόζης, του φυσικού σακχάρου του γάλακτος. Επομένως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι σχετικό με εσάς.
Όσοι πάσχουν από διαγνωσμένη πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισαγάγουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις.
8. Μπορεί να προάγει την υγεία των οστών
Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από πλήρες αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται λιγότερο πυκνά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας και της πυκνότητας των οστών.
9. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή είναι εγγενής σε πολλές ασθένειες, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί ευρέως σε μελέτες, αν και αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας.
Ενώ πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια LAB είναι αντιφλεγμονώδη, το ερώτημα εάν αυτό μεταφράζεται σε άμεσο όφελος από την κατανάλωση κεφίρ είναι ακόμα άγνωστο.
10. Μπορεί να έχει ρυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
Η κατανάλωση κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την εντερική ανοσία σε μελέτες σε ζώα και μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονώδη απόκριση που σχετίζεται με τις αλλεργίες και το άσθμα. Απαιτείται περαιτέρω εργασία, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών, για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της τακτικής κατανάλωσης κεφίρ.