Υπάρχει ένας σπόρος, που θεωρείται το ψευδοδημητριακό των Αζτέκων, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από αυτή τη φυλή, καθώς και από τους Ίνκας και τους Μάγια για τα θρεπτικά συστατικά του. Σε κάποιες αφρικανικές χώρες χρησιμοποιείται και για ιατρικούς λόγους, καθώς α οφέλη του για την υγεία είναι σημαντικά. Ποιο είναι;
Ποιο είναι το ψευδοδημητριακό των Αζτέκων και ποια η διατροφική του αξία
Ο αμάρανθος ή αμάραντος (επίσης γνωστός ως Amaranthus blitum ή Amaranthus cruentus) είναι μια ομάδα πολυετών φυτών, φυτά που περνούν μια περίοδο αναγέννησης κάθε Άνοιξη. Τα φύλλα του είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι σπόροι των φυτών έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή δημητριακών και λαδιών για την υγεία της καρδιάς.
Διατροφική αξία του αμάρανθου
Πάνω από 12 είδη αμάρανθων εξακολουθούν να καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο αμάρανθος είναι εξαιρετικά πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, είτε ως δημητριακό χωρίς γλουτένη είτε ως λάδι. Ακολουθεί διατροφική αξία ενός φλιτζανιού μαγειρεμένου κόκκου αμάρανθου:
- Θερμίδες: 251 θερμίδες
- Λιπαρά: 4 γραμμάρια (g)
- Νάτριο: 15 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Υδατάνθρακες: 46 γρ
- Φυτικές ίνες: 5g ή 18% της ημερήσιας αξίας (DV)
- Πρωτεΐνη: 9 γρ
- Σίδηρος: 5 mg, ή 28% της DV
- Μαγνήσιο: 160 mg, ή 38% της DV
- Φώσφορος: 364 mg, ή 29% του DV
- Ψευδάργυρος: 2 mg, ή 19% του DV
- Μαγγάνιο: 2 mg, ή 91% του DV
- Σελήνιο: 14 μικρογραμμάρια (mcg), ή 25% του DV
- Φυλλικό οξύ: 54 μικρογραμμάρια (mcg), ή 14% της DV
Μόλις 28 γραμμάρια από τους γκρίζους σπόρους μειώνουν το λίπος στην κοιλιά και χαρίζουν τέλειο δέρμα
Τα οφέλη του αμάρανθου για την υγεία
Οι σπόροι αμάρανθου καταναλώνονται συχνά ως σπόροι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας τον ιδανικό για άτομα με κοιλιοκάκη ή που έχουν αλλεργία στη γλουτένη. Άλλες διατροφικές χρήσεις του αμάρανθου περιλαμβάνουν την προσθήκη φύλλων αμάρανθου σε σαλάτες και άλλα πιάτα. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στους σπόρους του αμάρανθου μπορούν να ωφελήσουν άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία.
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού
1. Μειώνει τη φλεγμονή
Οι σπόροι των φυτών αμάρανθου περιέχουν φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τη φλεγμονή.
Υπολογίζεται ότι το 34,6% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν συστηματική φλεγμονή, κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταπολεμά συνεχώς ασθένειες και λοιμώξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπέρταση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτών αμάρανθου μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στα ποντίκια. Ωστόσο, η ανθρώπινη έρευνα για τον αμάρανθο και τη φλεγμονή στους ανθρώπους είναι περιορισμένη. Ίχνη φυτών αμάρανθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του αμάρανθου.
2. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης. Ορισμένες μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι σπόροι αμάρανθου μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των φυτών αμάρανθου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρούν τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κόκκου αμάρανθου περιέχει 5 γραμμάρια ή 18% της ημερήσιας αξίας φυτικών ινών.
Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών βοηθά το σώμα να εκκρίνει τη χοληστερόλη στα κόπρανα και στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως όπως οι σπόροι αμάρανθου μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ο αμάρανθος περιέχει πεπτίδια και πρωτεΐνες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Οι σπόροι έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι μια από τις κύριες αιτίες της υπέρτασης.
4. Βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού
Οι σπόροι του αμάρανθου περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών διευκολύνει το σώμα να παράγει κόπρανα και να διατηρήσει την υγεία του γαστρεντερικού. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγές: Health, Foods, Food Chemistry: X, Current Pharmaceutical Design , The American Journal of Clinical Nutrition, Cancer Research Communications